Темата с COVID-19 още остане на върха на дневния ред в Европа и през следващите 6 месеца. Португалското председателство ще фокусирано върху мерките за възстановяване, социалния елемент и укрепването на Европейския социален модел. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на Европейския съюз.

„Още през декември месец бяха представени три главни приоритета. На първо място – насърчаване на възстановяването и стимулиране на зеления преход и цифровия преход. На второ място – социалният стълб като ключов елемент за гарантиране на справедливо и приобщаващо преминаване към тази зелена и дигитална икономика”, допълва тя. По думите й другият основен приоритет е

„укрепване на стратегическата автономия на един Европейски съюз, който е отворен към света, но едновременно с това защитава и своите интереси“.

„Големи планове, но все пак едно доста несигурно бъдеще и трудно председателство, в трудни условия“, предупреди проф. Шикова. Допълва че португалското правителство планира да бъде домакин на няколко важни срещи и конференции, включително на голяма социална среща на върха в Порту през май, където трябва да се обсъдят въпроси на заетостта и социалната защита. Все още обаче остава неясно дали ще има възможност наистина да бъде домакин на тези събития.

Брекзит и новото споразумение

Лисабон трябва да съблюдава прилагането на новоподписаното търговско споразумение между Европейския съюз и Великобритания след Брекзит. „Важното е, че все пак беше подписано споразумение, че ЕС и Великобритания ще търгуват без мита и без количествено ограничение. Много въпроси са договорени, споразумението е огромно по обем – 1246 страници основна част и допълнителни приложения, но прилагането на всичко това няма да е лесна задача. Мнението на повечето държави в ЕС е, че интересите на европейските фирми и граждани са защитени. Все пак обаче ще има доста трудности:, допълва проф. Шикова. Според нея

постигнатото споразумение ще намали щетите, но няма да ги премахне изцяло, а такива ще има и за двете страни

Мита няма да има, но ще има митническа граница – това значи повече формалности, повече администрация, повече документи, категорична е тя. „Сложен период и португалското председателство трябва да се справи с него“, каза още експертът по въпросите на ЕС.

Ваксинацията и овладяване на епидемията

Ваксинацията и овладяване на епидемията са другите две големи предизвикателства пред Португалия.

„Във всяка страна положението е различно. И в България има моменти, в които ни се струва, че сме овладели епидемията. Има други моменти, в които ни се струва, че не я владеем. Същото се отнася и за останалите държави в ЕС, затова наблюдаваме и различни мерки – отваряне, затваряне и т.н. Ако погледнем напред, и Португалското, и след това Словенското председателство ще бъдат изправени пред това да работят в условията на този вирус“, допълва тя.

Португалското председателство, заедно с всичко останало, вероятно ще трябва и да участва и в утвърждаването на националните планове за възстановяване и на програмите, които всяка страна трябва да създаде. Португалското председателство, заедно с останалите институции, трябва да направи една мащабна кампания за това, че ваксините са единствения път за овладяване на пандемията и да се върнем към един по-нормален начин на живот“, смята още проф. Шикова.

Отношенията ЕС – Джо Байдън

Не на последно място, по време на португалското председателство

ще се очертаят и отношенията между ЕС и новия американски президент Джо Байдън след охладнелите двустранни отношения по време на мандата на Доналд Тръмп.

„Изминаха напрегнати 4 години на трансатлантически връзки. Сблъскаха се Тръмп и ЕС по редица въпроси – търговия, отбрана, външни отношения“, припомни тя и допълни, че сега Съюзът иска много повече диалог, който до известна степен беше прекъснат, както и по-тясно сътрудничество по търговските спорове и по-силна координация в борбата срещу климатичните промени. Още повече, че Джо Байдън вече заяви, че ще върне САЩ в Парижкото споразумение.

„Ако ЕС иска да говори с един глас по външната политика, то не трябва да бъдем свидетели на една манифестация на национални политици, отишли във Вашингтон на среща с президента Байдън, след което да правят некоординирани изявления в различни посоки. Различните послания не са положително нещо за европейската интеграция. Очаквам много по-дипломатичен тон и съгласувана позиция между държавите членки“, допълни още проф. Шикова.

„Да говорим не само за дигитална и зелена, но и за здрава и щастлива Европа“, каза в заключение тя

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук