Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

„Един от приоритетите на новото служебно правителство ще е цената на живот и справянето с инфлацията“. Това каза вчера служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Цената на живот в България е по-висока по отношение на храните. Правителството тук ще трябва да прави стъпки това да бъде коригирано. Тези данни са още преди инфлацията да се случи в цяла Европа. Тук ще трябва както правителството да действа, така и ще очакваме по-активна политика от регулаторите, като Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията“, допълни Пеканов в ефира на БНТ.

По думите му приоритетите на служебното правителство са отчасти нови, защото сериозна част от старите са били изпълнени в мандата на предишното служебно правителство. Други обаче продължават да бъдат валидни – като „работата по продължаването на европейската интеграция на страната ни, включително всички дипломатически усилия България да влезе в Шенген възможно най-скоро“.

„Ще продължим да говорим за върховенството на закона, антикорупционните мерки, които не минаха през този парламент, но ще трябва да минат през следващия. Това ще бъдат важни знаци, че България продължава и с работата си по реформиране на съдебната система, което ще ни помогне и по работата спрямо Шенген“, коментира вицепремиерът.

Той припомни, че служебното правителство е внесло 17 законопроекта в Народното събрание, които са свързани с втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост, от които са били приети само пет.

Докато не изпълним всички 17, следващите пари няма да ги вземем, добави Пеканов.

Огромната част от законите са по темата върховенство на закона – 10 от тези 17. Те са ключови за България, но не само, за да вземем 720 млн. евро, те са ключови, защото трябва да правим стъпки по тази тема, каза още вицепремиерът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук