Разрушения край Киев
Разрушения край Киев

След като руската армия превзе Херсон, атаките над другите градове продължават. Най-малко 22 са жертвите в Чернигов. Хуманитарната криза се задълбочва, но двете страни се споразумяха за временно прекъсване на огъня и хуманитарни коридори. Това е дневната равносметка на войната в Украйна.

Съгласие за хуманитарен коридор

Украйна и Русия постигнаха съгласие за съвместно предоставяне на хуманитарни коридори с възможност за временно прекратяване на огъня за тяхното осъществяване. Това стана ясно на завършилите  преговори между двете страни в Беларус. Извън хуманитарните въпроси е постигнат резултат, но че разговорите ще продължат следващата седмица.

Жертви в Чернигов

22-ма души загинаха, когато руските сили удариха жилищни райони, включително училища и висок жилищен блок в северния украински град Чернигов, съобщиха от службата за спешна помощ.

Публикуваните от службата снимки показват димни кълба, излизащи от силно повредени апартаменти, разпръснати отломки в дворове и спасители, носещи тела на носилки

ЕС се подготвя за прекъсване на руските газови доставки

ЕС се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване на доставките на руски газ, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от БТА. До края на зимата ЕС разполага с достатъчно запаси, но е необходимо до октомври европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90%. Междувеременно, Еврокомисията продължава преговорите за осигуряване на допълнителни количества газ от Норвегия, САЩ, Катар, Азербайджан и Египет.

Естонски кораб потъна край Одеса

Товарен кораб, собственост на Естония, потъна в четвъртък край Одеса, като се смята, че може да се е натъкнал на мина. Четирима от шестимата членове на екипажа му са в неизвестност, съобщи Ройтерс.

Корабът е плавал под флага на Маршаловите острови, но е бил собственост на Естония.  Екипажът се състои от четирима украински и по един беларуски и руски граждани.

Късно вечерта в сряда, ракета или бомба е ударила друг товарен кораб, собственост на Бангладеш в черноморското пристанище Олвия, убивайки един от членовете на екипажа му. Не е ясно коя страна е предприела атаката.

Мариупол е под обстрел

Русия обвинява „нацистите“ за назряваща хуманитарна катастрофа в Украйна

Пристанището Мариупол беше под яростна атака от руските сили, а кметът предупреди, че не може да се погрижи за ранените заради продължаващите бомбардировки. Съобщава се за проблеми с електроснабдяването.

Хуманитарна катастрофа

Министерството на отбраната на Русия обяви, че в редица големи градове назрява хуманитарна катастрофа. ООН също потвърди за тревожни данни – напусналите Украйна вече са над милион.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук