размирици

Най-малко 30 са хората, загинали вследствие на насилието и бунта, обхванали части от Южна Африка, откакто бившият президент на страната Джейкъб Зума се предаде на полицията миналата седмица.

Почти 800 души са арестувани по време на безредиците, започнали като протести след като беше оповестено, че Зума е арестуван в четвъртък.

Протестите обаче бяха обхванати от вълна от насилие и агресивни действия през уикенда след редица палежи, блокирания на магистрали и грабежи.Поради това военните се включиха, за да могат да помогнат на изнемогващата полиция.

Министърът на полицията Бхеки Челе заяви пред журналисти във вторник, че ако кражбите продължат, има опасност районите да останат без храна.

Министърът на отбраната Носививе Маписа-Нкакула обаче заяви, че все още няма нужда да се обявява извънредно положение заради насилието в провинциите Квазулу-Натал и Гаутенг.

Премиерът на Квазулу-Натал Сихле Зикалала посочи, че досега в провинцията са били убити около 26 души, включително 15-годишно момче, съобщава EWN. Шест смъртни случая са потвърдени в Гаутенг, съобщава агенция Франс прес.

Длъжностни лица обвиниха някои групи, че се възползват от гнева, предизвикан от затварянето на Зума, за извършване на престъпни деяния, докато други казват, че гневът заради безработицата и бедността подклаждат хаоса.

Челе разкри, че са били разследвали 12 души за подбуждане към насилие.

Има известна загриженост относно фалшивите новини онлайн, подклаждащи размириците, същевременно управляващият Африкански национален конгрес (ANC) вече заяви, че разглежда туитове, публикувани от дъщерята на Зума, Дудузиле Зума-Самбудла.

Зума беше осъден за неуважение към съда миналия месец, след като не присъства на разследване за корупция по време на президентството си.

79-годишният мъж, който твърди, че корупция няма, е осъден на 15 месеца затвор. Той се предаде на полицията късно в сряда. Зума се надява наказанието да бъде отменено или намалено от конституционния съд на страната. Правни експерти обаче казват, че шансовете му за успех са малки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!