Кой не харесва мистериите? Планетата е пълна с места, които са сюреалистични и дори невероятни. И докато за някои от тях учените имат своето обяснение, други все още си остават мистерии. Ето някои от най-мистериозните места по света:

№1 Структура Ришат, Мавритания

Структурата Ришат или „Очите на Сахара” се вижда от космоса. За първи път е забелязана от Международната космическа станция. Представлява концентрични кръгове с диаметър около 50 км. Концентричните кръгове са съставени от варовик и палеозойски кварцити. Разликата във височината на пръстените е около 40 метра (кварцитовите са по-високи). В центъра се намира гигантски конгломерат с диаметър около 1.5 километра. Сам по себе си конгломератът е геоложка уникалност.

Структура Ришат, Мавритания

Първите предположения са за възникване вследствие удар с метеорит, но през 2002г. тази теория е окончателно отхвърлена.

№2 Огнен водопад, САЩ

Пламъкът е почти вечен. Омайното оранжево-червено сияние, което трепти зад водопада в Националния парк „Йосемити” в САЩ. Пламъкът се поддържа от природния газ метан, който прониква през пукнатините в скалата.

Огнен водопад, САЩ

№3 Магнетик Хил, Канада

Автомобилите се движат на обратно, дори и да шофират надолу по склона на т.нар. магнитн хълм. Но това всъщност противоречи на законите на гравитацията. Това е един от няколкото хълма по света, където онова, което прилича на хълм за изкачване е наклон за спускане, предизвикващ оптическа илюзия.

Магнетик Хил, Канада

№4 Улуру, Австралия

Улуру е голямо скално образувание в северната част на централна Австралия. Това е вторият по големина скален монолит на Земята. Намира се в Националния парк „Улуру-Ката Тюта“, на 335 км югозападно от най-близкия голям град, Алис Спрингс (450 км по пътя). С височината си от 318 м и обиколка 9,4 км скалата с право се смята за едно от чудесата на света.

Улуру, Австралия

Преди 500 милиона години Улуру е била част от океанското дъно. Монолитът в продължение на много години е бил вписан в книгата „Рекордите на Гинес“ като най-големият в света. Поради минералите в скалния ѝ състав, в зависимост от времето и атмосферните условия скалата може драматично да промени цвета си от почти виолетово-синьо до огнено червен.

№5 Кървавите водопади, Антарктика

Най-студеният и може би най-загадъчният континент в света е дом на кървавочервен водопад, който се процежда през леда. Първоначално геолозите смятали, че червеният цвят се дължи на водораслите, но истината всъщност е много по-интересна. Екип учени установява, че солената вода постъпва на повърхността през пукнатина от голям резервоар морска вода, разположен под ледника. Изследователите предполагат, че преди милиони години, той е бил покрит от ледника и откъснат от океана.

Кървавите водопади, Антарктика

Другото откритие е, че водата остава дълго в течно състояние при отрицателна температура. Солената вода замръзва при температура около -7°С, температурата на леда е значително по-ниска – около  -17°С.

№6 Вратата към Ада, Туркменистан

Сигурно сте виждали това в кошмарите си – огромна, зееща, огнена пропаст в Земята. Газовият кратер „Дарваза” и „Вратата към Ада” се отваря през 1971г. Инженерите търсили находище на природен газ в пустинята в Северен Туркменистан, когато се срутила част от подземна пещера. За да предотвратят разпространението на газа, учените го запалили. И до днес още гори.

Вратата към Ада, Туркменистан

№7 Мостът на Дявола, Германия

Този мост е толкова красив, че трябва да се нарича мостът от приказките. Но името му „Мостът на Дявола” идва от суеверията, които го съпътстват. Извитата структура образува перфектен кръг с отражението във водата. Смята се, че само нечиста сила би могла да сътвори толкова омагьосваща сетивата конструкция. Инженерното творение идеално се вписва в Божието – природата на парка Кромлау.

Мостът на Дявола, Германия

№8 Великата синя дупка, Белиз

Синята дупка в Белиз, известна още като „Голямата синя дупка в Белиз“ е подводна дупка, близост до бреговете на Белиз (малка държава, намираща се в Латинска Америка и граничи с Мексико и Гватемала).  С понятието Синя дупка се описват подводни пещери, най-често вертикални. Историята на Голямата синя дупка в Белиз води началото си преди хиляди години, когато нивото на водата не е било като сегашното. По време на ледниковият период морското равнище е било далеч по-ниско и всъщност сегашната синя дупка е била част от сушата. Тя се е образувала като обикновена вертикална пещера, пробила си път в кораловия риф. Топенето на снеговете повишило равнището на Световния океан и Голямата синя дупка в Белиз вече не била част от сушата.

Великата синя дупка

Предполага се, че някогашната пещера е имала покрив, който се срутил и оставил просто една стръмна бездна. Голямата синя дупка в Белиз е най-известната както и най-голямата в света. Диаметърът й е над 300 метра, а дълбочината – 124 м.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук