Най-мощната ракета, която е в употреба в момента, извърши първия си комерсиален полет, съобщава „Ройтерс“. „Фолкън Хеви“ на компанията „Спейс Екс“ излетя от същата площадка на космодрума Кейп Канаверал, от която започваха в миналото мисиите „Аполо“ на НАСА.

На борда на високата колкото 23-етажна сграда ракета беше сателитът „Арабсат 6А“, който се изстрелва от Саудитска Арабия, за да предава телевизионен и телефонен сигнал, както и интернет, в Близкия Изток, Африка и Европа.

И трите основни компонента на „Фолкън Хеви“ се завърнаха успешно на Земята. Около 3 минути след отделянето от повърхността първите два ускорителя се разкачиха и кацнаха обратно. Последният изведе сателита в космоса и около 10 минути след първите два също кацна по план върху плаваща автоматична площадка на „Спейс Екс“, намираща се на около 645 км от бреговете на Флорида. При предишната мисия през 2018 година средният ускорител пропусна площадката и се разби в Атлантическия океан.

За „Спейс Екс“ на милиардера Илън Мъск беше много важно голямата ракета да се представи успешно, защото продължава борбата на компанията с алианса между „Боинг“ и „Локхийд“, както и с „Блу Ориджин“ на най-богатия човек в света Джеф Безос, за военните поръчки за космически изстрелвания, които носят милиарди долари.

ВВС на САЩ избраха „Спейс Екс“ за извеждането на секретен сателит срещу 130 млн. долара през 2018 година, а през този февруари добавиха поръчка за още 3 мисии в договор на стойност 297 милиона долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!