Жените в Саудитска Арабия вече ще имат право да шофират, според кралски указ, издаден от Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, съобщава „Скай Нюз“.

Кралството отдавна е единствената страна в света, в която дамите нямат право да сядат зад волана. Това дори често е довеждало до протести, но зад границите на богатата държава.

В кралския указ, издаден вчера, кралят казва, че жените ще могат да получават шофьорски книжки. Ще бъде създаден министерски орган, който да следи и дава съвети относно промяната в рамките на следващите 30 дни. Новите правила ще се съставят до юни 2018 г.

Новината беше посрещната с радост в Саудитска Арабия, а мъжете и жените танцуваха по улиците.

Досега дамите често бяха арестувани, когато сядаха зад волана, а за да се придвижват, разчитаха или на мъжете си, или на таксита.

Междувременно, саудитският посланик в САЩ заяви, че системата за настойничество, според която жените трябва да имат мъжки настойници, които могат да вземат критични решения от тяхно име, също трябва да бъде прекратена.

„Това не е просто социална промяна, тя е част от икономическата реформа“, каза посланикът принц Халед бин Салман за закона за движението.

В постановлението крал Салман говори за „отрицателните последици от това, че не позволяват на жените да управляват“ и „положителните аспекти на промяната“.

Саудитските жени се борят за правото да управляват коли от десетилетия в кампания, като често публикуват клипове как са зад волана, което води и до арести.

Сега сред най-интересните теми за саудитките в Туитър е какъв автомобил да си купят. Други пък казват, че ще изтрият приложението Uber, на което много от тях разчитаха досега. Те признават, че са приятно изненадани от новия указ, тъй като са очаквали промяната да се случи едва след 10-20 години.

„Това може да се опише като повратен момент в позицията на жените в Саудитска Арабия, което е общество, считано от мнозина за затворено и традиционално“, заяви кореспондентът на „Скай Нюз Арабия“ Абдерахим Ел-Фарси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук