Лятото идва и е време за почивка, плаж и къпане в топлото Черно море. То е едно от най-популярните дестинации за отдих на хора от десетки държави. Най-големите черноморски курорти са разположени на територията на пет държави – България, Турция, Русия, Грузия и Украйна.

В Черно море, обаче, има десетки животни, които са опасни за човека. Все пак, според специалистите, ако не провокираме контакт с тях, в повечето случай можем да избегнем неприятните последици. По официални данни на биолозите, в целия свят годишно от ухапвания на морски същества страдат 50 000 души.

Черноморска акула

Според директора на една от украинските хидробиологически станции Олег Ковтун, черноморската акула, позната в България и като „морско куче“, може да причини вреда на човека с отровните си шипове. Ако акулата нападне, нейните остри израстъци могат да пробият водолазен костюм. Рибарите също рискуват да получат наранявания, когато я хващат в мрежите си заедно с други риби.

В резултат на убождане в организма на пострадалия могат да започнат възпалителни процеси, отоци и повишаване на температурата.

Медузи

Контактът с медузите аурелия и корнерот е опасен поради жилещите клетки в техните пипала. При ужилване човек получава рани като от изгаряния и това е особено опасно за очите.

Риба-меч

Кандидатът на биологическите науки Владими Коркош, който е извършвал многократни гмуркания в дълбочините на Черно море, предупреди, че при определени хидрологични условия в него може да навлезе риба-меч. Този морски обитател дължи името се на силно удължената горна челюст, използвана като оръжие при нападение или самозащита. Коркош подчерта, че рибата-меч е особено опасна, ако е ранена.

Морска котка

Друг бодлив обитател на Черно море е скатът, наричан още „морска котка“. Коркош е уверен, че той не напада първи, но ако бъде раздразнен, например от опит да бъде хванат за опашката, ще нанесе с костния си шип удар, който може да бъде крайно болезнен. Известни са случаи, в които морската котка и пробивала ботуша на рибари, които са имали глупостта да я притесняват.

Морски скорпион

Морският скорпион /морски таралеж/ също има отровни шипове и бодилчета. Ако се надене на тях, човек получава язви, които не зарастват дълго. Пострадалият вдига температура и му отичат крайниците.

Морски дракон

Рибата морски дракон /морски змей/ според Коркош е най-опасна за човека, защото нейните бодли са особено отровни. Къпещите се могат случайно да настъпят морския дракон, заровен в пясъка, а водолазите – да го хванат по време на подводно плуване.

Последствията от негово убождане са по-осезаеми, отколкото от това на скорпиона. Пострадалите може да се парализират. Работата рядко стига до смъртен изход, но във всички случаи рани, причинени от морския дракон, зарастват много бавно.

Морска крава

Подобни са последствията при стълкновение с рибата-звездоброец, или морска крава. Коркош подчерта, че докато морският дракон обикновено се опитва да се скрие от водолазите, морската крава не напуска убежището си. Рибата може сериозно да нарани любопитния плувец със своите ламелни плочки и гръбния плавник.

Резултатите от подобно стълкновение са сходни с болезнените усещания от контакта с морския дракон.

Всички тези същества все пак се срещат рядко във водната ивица на популярните плажове и не си струва да си отмените почивката от страх да не попаднете на някой от тях. Все пак не проявявайте излишно любопитство към дънния релеф и обитатели, ако нямате опит и подготовка, и се къпете в чисто море, ако е възможно, за да виждате къде стъпвате.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!