Догодина германският военен бюджет ще бъде увеличен рязко, заяви министърът на отбраната Олаф Шолц. Въпреки това увеличението е далеч под исканите от американския президент Доналд Тръмп 2% от БВП от съюзните държави в НАТО като размер на военния им бюджет.

Германия, която е икономическият локомотив на Европа, и другите страни от Северноатлантическия пакт приеха на срещата на върха на пакта през 2014 г. в Уелс ангажимента до 2024 г. да увеличат военния си бюджет до това ниво.

„През 2019 г. ще похарчим 4 млрд. евро повече, отколкото бяхме планирали предварително“, каза Шолц пред репортери.

С увеличението военният бюджет на Германия ще достигне 42,9 млрд. евро – „значително увеличаване“ и ясен знак за ангажимента на Германия към международните й задължения, допълни министърът.

През следващите години обаче военните разходи във ФРГ ще продължат да растат с незадоволителни темпове. Числата на нарстване до 2022 година са далеч под нормата от 2% от БВП на страната. Следващата година военните разходи, на които Берлин е готов, ще бъдат 1,31% от германския БВП, а през 2022 г. дори ще спаднат отново на 1,23%.

В сряда пред Бундестага Меркел призна, че разходите за отбрана на Германия не са достатъчни, сравнявайки това перо с разходите на други съюзници от НАТО. В същото време тя каза, че Берлин ще изразходва през 2024 г. 1,5% от своя БВП за отбрана, което отново е доста под определената норма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!