Промените в наредбата за придобиване на медицинска специалност бяха обнародвани в Държавен вестник и влизат в сила от днес.

Според една от тях, лекар, чиято специализация е била плащана от държавата, ще трябва три години след завършването на обучението си да остане да работи в България. Според новата наредба специализантите получили държавна субсидия ще трябва да се трудят в конкретни болници, посочени от здравното министерство, в които има недостиг на съответните специалисти.

Не е никаква тайна, че през последния четвърт век изпускането на ценни кадри в областта на медицината от България е изключително интензивно. До такава степен, че, според запознатите, пък и според отзивите на пациентите, вече се отразява осезаемо на качеството на родното здравеопазване.

С новите правила ще бъде прекратена практиката обикновения данъкоплатец да плаща обучението на бъдещите лекари, които веднага след завършването си да търсят реализация в чужбина, и да вливат своя потенциал в и без това по-напредналите страни, без да поемат ангажимент към държавата, която им е дала обучението.

Според промените, ако младите лекари не работят нужните три години в тези места, те ще трябва да върнат на държавата платените суми, като ще се приспада отработеното време

Размерът на месечната субсидия за базите за обучение за всеки специализант в общия случай ще е в размер на две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях.

Министърът на здравеопазването ще определя специалности, за които ще се плаща по-голям месечен размер на субсидията, но не по-голям от три минимални работни заплати и дължимите осигурителни вноски върху тях.

Трудовото възнаграждение на специализантите, приети на места, за които държавата изплаща субсидия, няма да може да е по-малко от две минимални работни заплати, а за специалностите, при които се отчитат негативни тенденции, възнаграждението е до три минимални работни заплати.

С промените се въвежда и максимален срок, в който обучението за придобиване на специалност трябва да приключи с успешно полагане на държавния изпит, а именно –  не повече от 5 години след изтичане на срока за обучение по съответната специалност. След това обучението за придобиване на специалност ще се прекратява.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!