Снимка EPA

През 2013 година Световната здравна организация алармира, че нарастването на резистентността на антибиотици се превръща в заплаха за световната здравна сигурност. Трудно е да се повярва, че в 21 век инфекциозните болест могат да представляват толкаво съществен екзистенциален риск. Декларацията на СЗО обаче подчерта вечно висящата заплаха от инфекциозните болести и нашата зависимост от антибиотиците в отразяването на влиянието им върху хората, животните и икономиката.

Ето кои са най-смъртоносните инфекциозни болести в историята на човечеството, които са взели невъобразим брой жертви и продължават да го правят и днес, въпреки че срещу някои от тях вече има лечение.

Туберкулоза

Тази болест е причинила повече смъртни случаи след хората от която и да било друга инфекциозна болест: повече от 1 милиард само за последните 200 години. Смята се, че дори днес 1/3 от световното население носи в себе си туберкулозната бактерия в „спяща“ форма. Това значи, че бактерията е контролирана от имунната система, човекът не развива симптоми и не е зарезин за другите. Тя обаче може да се реактивира в част от носителите и да развие симптоматика.

Снимка: Индиан експрес

През 2015 година в света е имало 10,4 милиона нови случаи на заразяване и 1,8 млн. смъртни случаи.

Едра шарка /вариола/

Тя се предизвиква от вариола вирус, който мори човечеството от хилядолетия и има продължително отражение върху човешката история. В края на 1960-те години вариолата и била ендемично /характерно за определен регион/ заболяване в Азия и Африка, с по около 2 000 000 смъртни случаи годишно.

Снимка: globalbiodefense.com

Едрата шарка се предава лесно между хората чрез кихане, кашляне или контакт. довежда до видимо обезобразяване на кожата, понякога жестоко. 30% от заразените умират, а много от оцелелите получават трайни увреждания от различен характер.

Благодарение на усилията на СЗО едрата шарка през 1980-те години е обявена за изкоренена, като последният известен случай е в Сомалия през 1977 година. Вариола вирусът обаче още се пази в лаборатории в Русия и САЩ.

СПИН

В началото на 1980-те години малък брой хомосексуалисти в САЩ започнаха да стават податливи на необичайни инфекции, които преди са наблюдавани само у хора с жестоки форми на имунодефицит. През следващите години бе идентифициран ХИВ-вирусът и бе разпозната опасност от световен мащаб.

Без лечение болестта причинява бавно унищожение на имунната система, умират 100% от заразените. Вирусът, вероятно тръгнал от Африка, е заразявал хора в продължение на около столетие.

СПИН /синдром на придобита имунна недостатъчност/ обаче мобилизира правителствата както никога преди и в резултат на усилия по пропагандирането на безопасен секс и научни разработки днес, въпреки че все още няма ваксина, състоянието се контролира успешно с медикаменти и заразените водят дълъг и качествен живот.

СПИН уби над 40 милиона души по света, а други 37,6 милиона си живеят с ХИВ-вируса.

Грип

Поради тривиалността на грипа е лесно да забравим каква опасност представлява той. В повечето случаи вирусът предизвиква респираторни състояния с различна степен на сериозност.

Годишно грипът заразява стотици милиони хора и убива 250 000, предимно по-възрастни пациенти със съпътстващи заболявания, които търпят усложнения.

Снимка: kimt.com

Грипните щамове са различни. Понякога грипен вирус, който не е характерен за хората, преминава от птици и животни и предизвиква смъртоносни епидемии, защото срещу него не съществува естествена имунна защита. През миналия век това се е случвало няколко пъти с ужасяващи последствия.

Испанският грипа от 1918 година доведе до 40-50 милиона жертви – над два пъти повече от загиналите в Първата световна война.

В по-модерни времена малки избухнаха по-малки епидемии от птичи и свински грип. Те са вечна заплаха да преминат в пандемия поради индустриалните мащаби на отглеждане на птици и животни. бързото и активно движение на хората по света спомага за разпространяването на болестите.

Други опасни заразни болести:

Ебола

Тази хеморагична треска е едно от най-страшните инфекциозни заболявания, което щеше да бъде изключително унищожително, ако не се полагаха извънредни усилия за ограничаването му, поне в развитите страни. смъртността при него е оценена в широки граници – от 25 до 90 процента от заболелите.

Снимка: stylemagazine.com
Снимка: АФП

Марбургска треска

Позната отпреди Ебола, марбургската хеморагична треска е нейна сродница с по-малко смъртност – около 30%. Клиничните симптоми са практически неразличими от тези на Ебола.

Нипа

Причинителят има сходства с коронавируса и е ендемичен за Бангладеш, където често възникват огнища. Пренася се от прилепи, което се предполага и за сегашния китайски коронавирус. Смъртност: 75 процента.

Ако искаме да спасим света от инфекциозните болести, трябва да помним уроците на миналото, включително стойността на международното сътрудничество, профилактиката отдадеността на хуманизма.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!