вирус, Китай

СЗО обяви коронавируса за пандемия и страните по цял свят затварят граници, като броят на случаите извън Китай вече надхвърли тези в най-многолюдната държава – над 90 000 срещу 81 000. Смъртните случаи в света са общо 6 660, като повечето все още са в Китай, където вирусът бе засечен за първи път.

Какво представлява коронавирусът?

Според СЗО коронавирусите са семейство вируси, които причиняват болести, вариращи от тривиална настинка до тежки форми на Остър респираторен синдром (SARS) или Близкоизточен респираторен синдром (MERS). Тези вируси по принцип се прехвърлят на хората от животни. SARS е преминал в хората от котките цивети, ао MERS – от един вид камили.

Из животните циркулират още няколко коронавируса, които засега не са станали опасни за хората. Името на вируса идва от „корона“, защото под електронен микроскоп той се вижда като обгърнат от слънчева корона.

коронавирус
Снимка: MGN

Новият вирус, идентифициран на 7 януари като SARS-CoV-2, заболяването от който се нарича COVID-19 /което се употребява масово и за наименование на вируса/, е нов щам, който преди не е срещан при хора. За него се знае малко, но предаването от човек на човек е потвърдено.

Какви са симптомите?

Според СЗО, признаците за инфекция включват треска, кашлица, задух, трудно дишане дори в легнало положение, лесна умора и усещане за умора дори седнал. Това обаче са класическите симптоми, те могат да се проявят и в лека форма и човек, който има напрегнато ежедневие, може дори да не усети, че е неразположен или да не му отдаде внимание.

В най-тежките случаи се стига до пневмония, органна недостатъчност и смърт. Някои пациенти може и да не покажат никакви симптоми, въпреки че са заразени с вируса.

Сведенията за инкубационен период са различни, приема се 1-14 дни, като най-често симптомите се проявяват около шестия ден. Има обаче случаи на по-дълъг инкубационен период – около 24 дни.

Колко смъртоносен е коронавирусът?

С повече от 6 400 жертви, броят на фаталните случаи надхвърли епидемията от SARS през 2003 година, която също започна в Китай.

SARS уби около 9 процента от заразените – 800 души в света, от които 300 – в Китай. MERS, който не успя да се разпростре в световен мащаб, взе 30% жертви.

коронавирус

Новият коронавирус е много по-разпространен и от двата, но смъртността от него е по-ниска – засега в границите на 5%, с тенденция към спадане.

Къде са регистрираните случаи?

Към 16 март случаите извън Китай вече се повече, отколкото в тази страна, което маркира нов етап в разпространението на вируса. Заразата вече е плъзнала в мнозинството страни по света, като повечето от тях вече съобщиха и за смъртни случаи.

Какви са мерките срещу разпространението на заразата?

Учени от цял свят се съревновават в намирането на ваксина, но като цяло не се очаква тя да излезе на пазара преди 2021 година.

коронавирус

Китайските власти ефективно запечатаха град Ухан, източника на епидемията, и наложиха ограничиния в пътуванията, засегнали реално 60 милиона души. Другите страни последваха примера с пълна изолация, като затвориха училища, ресторанти, барове и спортни клубове. Наложена бе и задължителна работа от къщи там, където е възможно.

Лични мерки

Ако сме дисциплинирани, можем много да намалим опасността. Това включва пазене на „социална дистанция“ /поне 1,5 метра, по-добре 2/, избягване на пипане на обекти, които се пипат от много хора /дръжките в градския транспорт, напремир/, миене на ръцете колкото може по-често, дезинфекция на ръцете, носене на маска, кашляне не в шепа или сгъвката на лакътя, а в хартиена кърпичка, която се изхвърля. Бутони на асансьори, парите и дръжките на входните врати са от най-опасните обекти, от които може да прихванем вируса. Решението е дезинфекция при всяка възможност. Спирт 60-70 процента връши работа. Маските и ръкавиците помагат, противно на твърденията на някои източници.

Откъде произлиза вирусът?

Китайските здравни власти все още се опитват да проследят произхода на заразата, за която се смята, че е тръгнала от пазара за морски дарове в Ухан, Китай, където се търгуват и диви животни.

Змиите ловят прилепи и така вирусите могат да се предават /снимка: imgur.com/

Учените досега са установили, че първоизточникът са или змии, или прилепи, като вирусът е попаднал вторично в змии, които са се хранили с тях.

Мерките в България

Досега в страната има 62 заразени и двама починали. Наложено е извънредно положение, затворено е почти всичко, с изключение на аптеки, хранителни магазини и някои институции, които не могат да спрат работа. Пътувалите в чужбина попадат под 14-дневна карантина, а тези с доказан коронавирус, но неподлежащи на болнично лечение, защото го прекарват леко, ще стоят изолирани 21 дни.

Началникът на кризисния щаб ген. Мутафчийски изрично подчерта, че тази карантина завърша едва след като с повторен тест се докаже, че болният се е изчистил от вируса.

Мутафчийски
На снимката: ген. Мутафчийски и членове на кризисния щаб

Поставените под домашна карантина подлежат на проверка от служители на МВР или по телефона, или на място. Техните домове не са маркирани, стана ясно от интервю на вътрешния министър Младен Маринов пред Би Ти Ви. По думите му има сигнали от страна на съседи за неспазване на карантината. Такива случаи се контролират по-често.

Шест досъдебни производства са започнали за неспазване на карантината – четири в София, едно във Варна и едно в Монтана. В петък санкциите за това бяха завишени – до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 до 50 хил. лева, в зависимост от условията на нарушението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!