Мадиди природата
Източник: Wikimedia Commons, Jose Maria Eterovic

В нашия свят има много загадъчни събития, любопитни странности и много загадки. Светът е пълен с красота, чудеса и разкош на природата. Жителите на гъсто населени райони мечтаят да се разходят в гората, оставяйки цялата тежест на отговорността в града, така че нищо да не пречи на насладата от природата. Много хора обичат да ходят на туризъм или каяк по реки и да покоряват планински върхове. „Исторически документ“ разказва за някои от загадъчните природни чудеса на света, които ще повлияят на съзнанието ви. Тези места са пълни със страховити истории, опасности и призраци.

Хиподрума в Плая

В САЩ, щата Калифорния е хиподрумът Плая. Това е истинска долина на смъртта, която туристите обичат да посещават. Огромни камъни лежат в средата на равна пустиня. Те сякаш се движат по здрач, оставяйки следа след себе си. Но те не могат да се движат сами! Хората, обаче продължават да вярват, че камъните се преместват от извънземни. За първи път учените се интересуват от това явление през 1915 година.

Но едва по-късно изследователите Ричард и Джеймс Норис се опитват да разгадаят този феномен. Те вярват, че скалите се изместват заради леда отдолу, който се е образувал там от ледниковата епоха. Разбира се, трябва да се съгласим с тях, тъй като извънземните със сигурност имат по-важни неща, отколкото да придвижват из пустинята камъни.

Национален парк „Мадиди“

Мадиди
Източник: Wikimedia Commons,

Има едно място в Боливия, което не е докоснато от човешката цивилизация. Дивата джунгла се среща около изворите на Амазонка. Това е Национален парк „ Мадиди“. Ботаници и зоолози от цял свят обичат да го посещават. Там те изучават различни видове живи същества. „Мадиди“ е най-голямата природозащитна зона на нашата планета. Но има едно препятствие при посещението на това фантастично място – всичко, което е в парка, както животни, така и растения, е отровно. Те осакатяват или убиват хора.

Следователно посещенията са само за туристи. Но дори и те не са в безопасност на това място. Девственият резерват на майката природа може да донесе много неприятни изненади. Но местните жители са се приспособили да живеят в такива условия. Те смятат това място за истински рай. През вековете те са развили имунитет срещу много отрови, които живите организми произвеждат в парк „Мадиди“. Веднъж фотографът Сартор посещава това място. Живял там три седмици. След това лекарите му поставили диагноза лайшманиоза и черна тропическа треска, причинени от най-простите микроорганизми.

Японска гора „Аокигахара“

В Япония близо до връх Фуджи се намира зловещата гора „Аокигахара“. В нея са извършени голям брой самоубийства, поради което е наречен „Самоубийствената гора”. Местните хора казват, че в тази гора живеят древни демони, които привличат самоубийцету към себе си. Тези, които искат да се самоубият, връзват панделки на дърветата за всеки случай, ако внезапно искат да се върнат у дома. В цялата гора японските власти са поставили табели с номерата на службите за спасяване и психологическа помощ. Те настояват хората да продължат да живеят. В тази гора, докато се разхождате, можете да почувствате, че някой невидим винаги е наблизо. Понякога обикновените пътници могат да се натъкнат на трупове там. Веднъж това се случва с американския блогър Логан Пол. Той дори публикува видео в своя канал.

Долината Данакил.

Етиопия също има едно уникално място – Данакилската долина. Има няколко действащи вулкана. Това място е получило прякора „Портата към ада“. Съответно на това място е много горещо. Попадайки в долината Данакил, разбирате, че сте влезли в друг, доста зловещ свят. Това е като портал между светове, за разлика от всичко, което някога сте виждали. Понякога хората дори се съмняват, че са в съществуващата реалност. Също така в тази област са открити останките от австралопитек на възраст 3,2 милиона години. Учените са открили няколко необичайни екосистеми в района. Например, във врящи течности, пълни с киселини, някои микроорганизми живеят добре, което не е характерно за Земята.

Пещери „Гомантонг“

Пещерите Гомантонг се намират в Малайзия. Но те не са зловещи по някаква свръхестествена или суеверна причина. Хората се страхуват от това, което е вътре. Има милиони колонии прилепи и гигантски хлебарки. Освен това пещерите са пълни с отровни змии и огромни стоножки. Само любителите на такива зловещи животни посещават тези места. Те се възхищават на тези животни. В пещерите Гомантонг има големи ята с лястовици. Гнездата им се събират от местните жители и от тях правят супа. Хората знаели за тези пещери дълго време, но китайските заселници започват да търсят гнезда на лястовици едва през 1889 година.

„Крещящата гора“

гора
Източник: Wikimedia Commons, Jens Aber

„Крещящата гора“ се намира във Великобритания, близо до Плакли. Самото село Плакли също е британска забележителност, която туристите често посещават. В него са станали много трагични и необясними смъртни случаи. Твърди се, че духовете на мъртвите са се заселили в близката гора, наречена „Крещяща гора“. Нощем в нея се чуват ужасни звуци, плашещи пътешествениците. Според стара легенда, местните са хванали грабител на местопроизшествието. Завели го в гората и там го екзекутирали, като го посекли с меч. Казват, че духът му все още обикаля гората.

„Дяволския чайник“

В Минесота мястото е много красив водопад, който носи прякора „Дяволския чайник“. Но какво го прави толкова страшно? Никой, дори учените, не знаят къде отива водата. Тя просто се излива в ямка с форма на купа, наречена „Дяволски чайник“, и изчезва там, някъде под земята, без следа. Туристите хвърлят предмети във водопада, но дори след задълбочено търсене на района не могат да намерят нищо. Никой до сега не е посмял да се гмурка. Сред местните жители има история, че един ден тийнейджъри са бутнали кола в „Дяволския котел“. Водата я погълна цяла, без да остави и следа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук