Мари Селесте

На 5 декември 1872г., докато плавали през бурното море, британският военен кораб Дей Гратиа забелязали на пръв поглед изоставен кораб, близо до Азорските острови, на около 1000 мили западно от Португалия.

Когато екипажът на Дей Гратиа се качили на Мари Селесте намерили всичко в идеален ред, дори дрехите на екипажа били спретнати, чайниците били още топли. Но на борда нямало никакви хора.

Мари Селесте

Единствената улика за изчезването на екипажа била дупката в трюма и липсващата спасителна лодка.

Така се родила една от най-трайните мистерии на морето.

Появили се теории от морски чудовища до масово натравяне. Повече от век и половина все още няма категоричен отговор къде се е изпарил екипажа на Мари Селесте.

ТЕОРИИТЕ

На 7 ноември 1872г. 282-тонният кораб Мари Селесте отплавал от Ню Йорк към Генуа. На борда бил капитанът Бенджамин С. Бригс, жена му Сара и 2-годишната им дъщеря София, заедно с 8 души екипаж.

Мари Селесте

По-малко от месец след това, на 5 декември, преминаващ кораб забелязал Мари Селесте, като нямало и следа от пътниците в него. На борба му имало храна и вода, достатъчна за 6 месечно пътешествие.

Първоначално корабът носел името Амазонка, но го преименували след серия злополуки, включително внезапната смърт на първия капитан и сблъсък с друг кораб.

Но защо един опитен капитан като Бригс ще изостави кораба си? Капитанът може да напусне кораба си само при изключително тежки обстоятелства.

Мари Селесте

Теориите през годините са най-различни, включително се говори за нападение на пирати или нападение на огромно, подобно на октопод, чудовище.

Много историци смятат, че 1 700 бъчви алкохол на борда започнали да изпускат изпарения, които отпушили люка. Екипажът се страхувал от експлозия и напуснал. Но капакът на люка бил здраво закрепен.

Други твърдят, че екипажът изпил алкохола и се вдигнали на бунт. Но нямало признаци за насилие. Версията за пиратска атака също издиша, тъй като на кораба имало все още ценности.

СЪДБАТА НА МАРИ СЕЛЕСТЕ

След изчезването на екипажа, корабът се смятал за прокълнат и никой моряк не искал да се качи на борда му.

През следващите 13 години „Мария Селесте“ бил препродаден цели 17 пъти.

Накрая на безценица го купил капитан Пъркър, известен в морските среди по онова време като любител на бързите и лесни пари. Той натоварил трюма с всевъзможни боклуци.

Паркър обаче на забравил да застрахова кораба в цели пет компании, на стойност $34 хиляди – прилична сума по онова време.

После смело насочил „Мари Селесте“ към бреговете на Хаити и го разбил на рифовете. Прокълнатият „Мари Селесте“ обаче не потънал.

Паркър се опитал да запали кораба, но той не изгорял, вероятно заради многото в трюмовете.

Паркър бил арестуван за опит за застрахователна измама и застанал пред съда. Вината му била напълно доказана и по тогавашните стандарти го грозяла смъртна присъда.

Историята на „Мари Селесте“ е в основата на много произведения – на Артър Конан Дойл, Хичкок.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук