Красимир Каракачанов
На снимката: министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Военният министър Красимир Каракачанов участва в конференция на тема „Дългосрочни предизвикателства за развитие на средата на сигурност и изграждане на способности на Въоръжените сили“.

Пред журналисти Каракачанов каза, че е разписал днес удължаване с 15 дни на срока за предоставяне на оферти по искане на две от трите фирми, кандидатстващи по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили.

Проектът за патрулните кораби е един от трите основни модернизационни проекта за въоръжените сили и прогнозната му стойност е близо 1 млрд. лева с ДДС.

Фирмите трябва да представят своите актуализирани оферти на 6 декември, каза министър Каракачанов.

Той добави, че това се прави, за да няма коментари, че умишлено са бързали в интерес на някого за сметка на други.

Военният министър коментира, че две седмици „не са от такова значение, важното е всички участници да се добре подготвени, да могат да мотивират предложенията си, и след 6 декември да се пристъпи към оценка на офертите им”.

Удължаването ще наложи изместване на предвидените срокове по проекта с две седмици.

Военният министър очаква през пролетта на 2020г. да се стигне до подписване на договор за доставка на новите бронирани бойни машини за Сухопътните войски.

Приблизително 300 млн. лева са предвидени за следващите три години за изграждане на инфраструктура за очакваните нови изтребители F-16, но министърът прогнозира, че реално необходимите средства може да са и по-малко.

Каракачанов оцени планирания бюджет за отбрана за 2020 г., който ще надхвърли 2 млрд. лева, като покриващ нуждите на военното ведомство.

„Отдавна не е бил толкова висок и в последните три години се увеличава. Заплатите на военнослужещите отново ще се увеличат с 10 процента, предвидени са и разходи по модернизационните проекти, за поддръжка на съществуващата техника, както и средства за наемане на нови кадрови военнослужещи. Винаги може повече, но не можем да живеем изолирани и да смятаме, че само проблемите на МО са единствените и най-важните. От гледна точка на възможностите, аз съм доволен”, коментира Каракачанов.

Според военния министър пред България стои задачата да осъществява собствена политика за сигурност, включително отбранителна, която да е съобразена с факта на пълноправното ни членство в НАТО и в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук