СДС, Румен Христов
На снимката: лидерът на СДС Румен Христов

Лидерът на СДС Румен Христов каза на брифинг в централата на партията, че ще предложи в държавния бюджет за следващата година да бъдат отделени повече пари за политики за младите семейства – да могат да придобиват свои жилища с нисколихвени или безлихвени кредити.

„Ако се даде възможността на младите български семейства да придобиват по такъв начин жилище вероятността те да остана в България е доста по-голяма“, смята Румен Христов.

СДС иска в бюджета да бъде предвидено втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките преди да излязат в майчинство.

Христов добави, че СДС не виждат повече услуги в здравеопазването, които се полагат за пациентите, въпреки увеличението, което се предвижда в бюджета.

„Нито пациентите, нито лекарите, нито сестрите са доволни. Там трябва да работи правителството”, отчете Румен Христов.

Той допълни, че допълнителните пари за увеличение на учителските заплати са „в правилната посока”. От партията посочиха, че не бива да изостават заплатите на университетските преподавалите и на хората в БАН.

СДС смята, че трябва да се реши по какъв начин да се определя минималната ставка и ставката на отделните сектори.

Христов каза, че бюджетът за 2020г. е балансиран, изпълним и реалистичен.

БВП на страната е близо 127 млрд. лева. От СДС настояват да се направи всичко възможно средствата в икономиката да се увеличават, защото когато те се увеличават ще има повече средства за републиканския бюджет, които покриват социалните разходи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!