Крампус, Коледа
Снимка: Орландо уиикли

Предполага се, че Коледа е празник на щастието, споделен с любимите хора. Само че съществува една много плашеща традиция, която стресира децата в някои части на Европа, унищожава цялата топлина и радост и ги заменя с ужас, пише „Мирър“.

Видеото от Австрия показва как маскарада на Крампус – превъплъщение на Дявола, преминава през малък град с приближаването на Коледа. То е твърде ужасяващо.

Крампус, Коледа
Снимка: Ройтерс

Според традицията, наречена „бягането на Крампус“, непослушните момчета и момичета са посещавани от демон-козел. Обичаят е хора, преоблечени като зловещия дявол, да подгонят наблюдаващите.

Крампус, Коледа
Снимка: ЕPA

Този обичай го има в Австрия, Германия, Унгария, Словения и Чехия, където се смята, че Крампус ще удари „лошите“ деца, ще ги напъха в торба и ще ги отнесе. В Чехия Крампус посещава семействата в домовете им. Децата често изпадат в истеричен страх, бягат при родителите си в опит да се спасят от ужасяващото създание и хич не им е коледно.

Крампус, Коледа

Какъв е произходът на зловещата традиция?

Според „Нешънъл джиографик“, легендарният Крампус е син на Ада в древната нордическа митология. Изследователите потвърждават, че произходът на чудовището е предхристиянски, езически. То присъства в многовековна германска традиция, според която Коледа започва да се празнува още в началото на декември.

Във фолклорните предания Крампус започва да се показва из градовете още през нощта на 5 декември, наричана „нощ на Крампус“. Децата предварително оставяли обувка пред вратата си и на следващия ден се показвали да проверят какво има в нея. Ако са били добри – намирали подарък. Ако са бил лоши, намирали пръчка /символ на наказание/ и знаели каква ще е тяхната съдба.

Крампус, Коледа

Тъй като е добре известно, че християнската църква е запазила, абсорбирала и видоизменила огромен брой местни традиции и обичаи навсякъде, където християнството пуска корените си, можем основателно да предположим, че елементът на госта с подаръците е вероятно връзката на древната мрачна езическа традиция с еволюиралия неин християнски вариант на Коледа такава, каквото я знаем – весела и блага, изчистена от уродливи рогати чудовища.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук