куче, стрес Пияна шофьорка

Разбиващо сърцето ново проучване установява, че крещенето на кучетата ги наплашва дългосрочно – и търпеливостта е далеч по-превъзходен метод за обучението им, съобщава „Ню Йорк пост“.

Изследователи, ръководени от биолога Ана Катарина Виейра де Кастро от Университета в Португалия изследват 42 кучета от училища, които използват обучение, основано на възнаграждения, и 50 кучета от училища с по-твърди методи за възпитание. По време на периода на проучване се установява, че малките, обучени с викове и държани изкъсо, са по-силно стресирани, като в слюнката им са открити по-високи нива на кортизол.

„Нашите резултати показват, че кучетата-компаньони, обучени с по-агресивни методи, са в по-лошо благосъстояние в сравнение с кучетата-човешки спътници, обучени чрез методи, основани на възнаграждение и добро отношение, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. По-конкретно кучетата, които посещават училища, използващи агресивни методи, показват повече поведение, свързано със стрес, по-високи нива на кортизол след тренировка и са „по-негативни“ към поставяните им задачи“, откриват изследователите.

Кученцата със спокойни, нежни учители обаче се справяли по-добре с поставените им задачи, като например да намерят купа с наденица в нея – в помещение с празни, но намазани с колбаси купички.

По-сурово обучените кучета били по-бавни при намирането на купата с лакомство, което авторите интерпретираха като доказателство, че преживяванията им са ги направили по-депресирани, по-малко надеждни кучета. Биолозите също анализирали кучетата по време на обучение, констатирайки „стрес-поведение“ като облизване на устните, вдигане на задните лапи, прозяване и скимтене.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук