Благовест Кирилов
На снимката: Благовест Кирилов

Бившият депутат от БСП Благовест Кирилов подаде оставка като служебен замесник-министър на електронното управление. Това съобщи самият той с публикация във Facebook. От пресцентъра на Министерския съвет също посочиха, че Кирилов е освободен от поста по собствено желание.

„Подадох оставка като заместник-министър на електронното управление. Със заповед на премиера от днес не съм на този пост“, пише Кирилов.

Причината, която посочва – „неща, с които не мога да направя компромис“.

„Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в “Информационно обслужване” АД. За съжаление, това не се случи“, пише Кирилов и допълва:

„Когато едно или повече от трите бъдат застрашени съществува риск за изборите. Организацията на вота е основна роля на служебния кабинет съгласно Конституцията на Република България и следва да е приоритет в работата му“.

Ето какво още казва той:

„През последните шест месеца Министерството на електронното управление свърши много работа. Успяхме да осигурим най-прозрачните избори досега. Това стана благодарение на моя екип в министерството и активната ни комуникация с бизнеса, академичната общност и неправителствения сектор. Благодаря Ви.
Въведохме нови електронни услуги в полза на гражданите и бизнеса и участваме активно за въвеждането на цифрова трансформация в България.
Има обаче неща, с които не мога да направя компромис. Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в “Информационно обслужване” АД. За съжаление, това не се случи. Пример за това е изборът за независими членове на борда на директорите. Той не беше съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол.
Във всяко свое действие се ръководя от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност. Предстои провеждането на нови избори. За тяхното нормално протичане тези условия са ключови.
Когато едно или повече от трите бъдат застрашени, съществува риск за изборите. Организацията на вота е основна роля на служебния кабинет съгласно Конституцията на Република България и следва да е приоритет в работата му.
Ще продължа да работя за прозрачност, за честни избори и за цифровата трансформация на България“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук