хляб, храна

От 1 януари нулевата ставка за хляба отново се връща на 20 процента. Същото стана и с ДДС при ресторантьорите, за които до момента данъкът беше 9 процента.

Намалението на ДДС беше въведено при последното правителство на Бойко Борисов като антикризисна мярка по време на локдауна заради епидемията от Ковид-19.

Според законовите текстове тази мярка изтича на 31 декември 2024 година.

Още миналата година бившият финансов министър Асен Василев поиска отпадане на антикризисната мярка, но предложението му бе блокирано с гласовете на ГЕРБ и ДПС в предходното Народно събрание.

Очакванията са връщането на ДДС за хляба и ресторантьорите да доведе допълнителни приходи в хазната от близо 400 млн. евро. В същото време падането на ставката не доведе до намаляване на цените в ресторантите.

В същото време на дневен ред идва въпросът дали връщането на данъка няма да доведе до спекулации с цените.

Цената на хляба вече е повишена в Пазарджик, Шумен, Хасково и други населени места в страната, като не е ясно дали това има своята икономическа логика с поскъпването на суровините за производството на насъщния.

В Пазарджик цената на хляба е увеличена в цялата магазинна мрежа, като повишението варира с между 20 и 30 стотинки, а при черния хляб със семена повишението достига 40 стотинки, показва проверка на БНР.

Според търговците клиентите все още не реагират, тъй като пазаруването след новогодишните празници е слабо.

Най-масовият хляб по магазините вече струва над 2 лева. Това показа репортерска проверка на Радио Шумен. В голямата хранителна верига в Шумен от тази сутрин хляб, който до вчера струваше 1,80 лева, вече е с цена между 2,05 и 2,09 лева. Дори има цени, надвишаващи 2,20 лева за 700 грама.

По-евтиният хляб, който е струвал между 1,50 и 1,70 лева, вече е с цена 1,80 – 1,90 лева.

С 30 стотинки поскъпна хлябът в Хасково от днес, показа проверка на БТА в търговската мрежа. Променена е цената на две от фирмите, които са произвели тестени изделия през последното денонощие – Хлебозавод „Хасково“ и Хлебозавод „Харманли“.

Разфасовката от 650 грама на белия хляб „Карина“ вече е 1,75 лева при предишна цена 1,45 лева. Самунът от 500 грама вече се предлага за 1,65 лева, като предишната бе 1,35 лева.

Повишението е точно 20 процента и нито стотинка повече, с колкото законодателно от първи януари се промени ставката на ДДС от нула на 20 на сто, коментира за БТА прокуристът на най-големия производител в региона – Хлебозавод „Хасково“ Ясен Бозуков.

Той подчерта, че цената на хляба в Хасковска област, въпреки мярката, остава най-евтината в цялата страна, което потребителите могат лесно да установят, когато посетят други населени места извън региона.

И производители в Ловешко вече предлагат хляб на по-висока цена заради увеличени разходи.

Ние не искахме да повишаваме цената на хляба, но държавата ни го наложи, след като от 1 януари ДДС ставката се вдигна от 0 на 20 процента. Това автоматично доведе до повишение от 20 на сто“, заяви за БТА Аделин Дермански, управител на „Мелиса“ ООД – Ловеч.

От началото на 2025 г. доставната цена на 650-грамовия хляб „Добруджа“ – най-масовия вид, произвеждан от ловешката фирма, е 1,56 лв. До края на 2024 г. производителят го е предлагал на търговците за 1,30 лв. „Увеличението е точно с 26 стотинки, колкото е 20-процентният ДДС“, обясни Дермански.

По думите му в цяла Европа, с изключение на Дания, една от страните с най-висок ДДС – 25 на сто, няма държава с данък от 20 процента на храни, лекарства и книги.

„В една Турция, която се твърди, че е изостанала страна, налогът е 9 на сто. А в България, понеже е много напреднала, е 20 процента“, направи сравнение хлебопроизводителят.

Според него предстои ново нарастване на цената на хляба

заради още две увеличения, влезли в сила от 1 януари т.г. – на електроенергията и на минималната работна заплата.

Засега Дермански не се ангажира да прогнозира точно с колко, тъй като дружеството му все още не е направило необходимите изчисления.

Боян Цветанов, собственик на закусвалня в Ловеч, каза за БТА, че няма да вдига цената на тестените изделия, защото, ако стане твърде висока, ще загуби от своите клиенти.

С по 30 до 50 стотинки е повишението на цената на хляба от днес в един от кварталните хранителни магазини в Ловеч споделя пред държавната информационна агенция магазинерка.

По думите ѝ хората продължават да купуват хляб, коментирайки повишението на цената, но казват: „Гладни ли да стоим?!“.

Колева като магазинер засега няма да намали обема на заявките, но смята да го направи, ако види, че има отлив на купувачи.

С 30 стотинки е поскъпнал от 1 януари стандартният бял хляб в Старозагорско. Увеличението достига и до 50 стотинки, в зависимост от вида хляб. Все още няма увеличение на цената на брашното в магазините, коментират търговци.

В търговските обекти в Стара Загора един бял хляб в момента струва 1,70 лева, като предишната му цена е 1,30 лева, сочи проверката на БТА. Увеличението на хляба в търговската мрежа в Стара Загора се дължи на връщането на 20-процентната ставка на ДДС за хляба и брашното, както и новите цени на водата и тока, посочиха от хлебозавод „Хлебопроизводство СЗ“ ООД. От 1 януари фирмата доставя на търговските обекти на цени между 1,56 лв. и 1,60 лв. за стандартния хляб от 600 грама, но не се изключват и нови цени заради поскъпването на водата, тока и увеличената минимална работна заплата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук