Трите месеца изтекоха. Има и законово основание, и обективно КСНС да препотвърди позицията за Република Северна Македония още веднъж. Създава се преувеличено напрежение. Никой не ни е поставял ултиматуми да започнат преговорите през юни и да вдигнем ветото. Това заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Докато Северна Македония не изпълнява условията по договора между България и Северна Македония, не бива да се вдига ветото и да се дава ход на преговорите. Не е лошо винаги да има КСНС, защото там се събират всички парламентарно представени партии, службите, хубаво е да се обмени информация и тъй като не виждам сериозна промяна, може би да се препотвърди решението. Още повече, че по закон КСНС трябва да се свиква поне веднъж на 3 месеца. Трите месеца изтекоха.“

Припомняме, че миналата седмица премиерът Кирил Петков поиска президентът Румен Радев да свика съвет по сигурността по темата за Северна Македония. Искането предизвика бурни рекации сред опозицията и ИТН, като остави място за спекулации и внушения, че премиерът е сключил тайна договорка.

За нулевата ставка на хляба

Председателят на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова защити спорната мярка с нулевата ставка на хляба, която беше предложена от партията като антиинфлационна. Тя заяви, че ако нулевото ДДС на хляба не доведе до намаляване на цената, то поне според нея ще доведе до нейното задържане, защото намалява производствените разходи за хляба.

„Така, че поне в първите дни смятам и прогнозите на хлебопроизводителите са, че ще доведе до намаляване, след това, ако нещо се случи, са на ход контролните органи. Но със сигурност ще задържи цената и няма да позволи, ако се вдигнат другите разходи за суровини като ток, да расте така главоломно нагоре”, заяви Нинова.

Нинова бе категорична, че няма пречки антикризисните мерки на правителството да проработят, особено 25-те стотинки отстъпка за литър гориво, както и нулевото ДДС за хляб, от 1 юли, стига депутатите в парламента да одобрят промените в закона.

„Вече сме в ръцете на депутатите да приемат законите – за ДДС, за акциз, актуализацията на бюджета“, каза Нинова.

Вицепремиерът коментира още, че за да се гарантира, че фирмите и семействата ще могат да се възползват от 2 млрд. лева под формата на мерки, трябва да се гарантира, че по веригата няма търговци и спекуланти, които да трупат печалба на гърба на хората.

1600 проверки са извършени по пазари и тържища за първите месеци на годината. 500 проверки е извършила само Комисията за защита на конкуренцията, стана ясно още от думите на Корнелия Нинова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук