Реджеп Тайип Ердоган
На снимката: Реджеп Тайип Ердоган.

Представители на Швеция и Финландия се срещнаха с турските си колеги в Анкара днес. Срещата идва в опит двете държави да преодолеят възраженията на Турция срещу кандидатурите им за присъединяване към НАТО.

Делегации на Финландия и Швеция се срещнаха с Ибрахим Калън, говорителя на президента на Турция, и с турския заместник-министър на външните работи Седат Онал. Шведската делегация беше водена от държавния секретар Оскар Стенстрьом, финландската – от Юка Саловаара, заместник-секретар на външното министерство на Финландия.

На 18 май Швеция и Финландия официално подадоха писмените си молби за присъединяване към НАТО. Действията им идват като последица от войната, която Русия започна в Украйна. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да подкрепи кандидатурите на двете държави. Турция е член на НАТО от 1952 година. За да бъде приета дадена държава в НАТО, всички членове на Алианса трябва да подкрепят кандидатурата ѝ.

Причината на Турция да се противопостави на членството на двете държави в НАТО е, защото смята, че Швеция подкрепя Кюрдската работническа партия (ПКК), която Турция третира като терористична организация. Стокхолм отхвърля твърденията на Анкара и отрича да е изпращала или гласувала изпращането на „финансова помощ или военна подкрепа“ на кюрдските групи или образувания в Сирия.

Турското правителство обвинява Финландия и Швеция още, че са наложили на държавата им ограничения за износ на оръжие и са отказали да екстрадират заподозрени „терористи“.

По-рано Турция изброи „конкретни гаранции“, които изисква от Швеция, за да се стигне до евентуална подкрепа за членството ѝ. Турция иска Швеция да прекрати “политическата подкрепа за тероризма“ и да елиминира “източника на финансиране на тероризма“. Исканията на Турция както към Швеция, така и към Финландия включват още премахване на оръжейните санкции срещу Турция.

Страните в срещата, провела се днес, към този етап не са коментирали дали са постигнали конкретен напредък относно членството на Швеция и Финландия в НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук