Русия, войски

Високопоставени руски служители предложиха нов закон, който ще премахне възрастовите ограничения за войниците, работещи по договор, което е още един знак, че страната изпитва недостиг на пехота за продължаване на офанзивата си в Украйна.

Двамата членове на управляващата партия „Единна Русия“, които внесоха закона, заявиха, че този ход ще даде възможност на армията да използва уменията на по-възрастните професионалисти.

„За използването на високопрецизни оръжия, експлоатацията на оръжия и военна техника са необходими високопрофесионални специалисти. Опитът показва, че те стават такива на възраст 40-45 години“, се казва в доклада.

Понастоящем руснаци на възраст 18-40 години и чужденци на възраст 18-30 години могат да сключат първи договор с армията.

Депутатите добавиха, че предложеното законодателство ще улесни и набирането на цивилни медици, инженери и специалисти по операции и комуникации.

Военни експерти твърдят, че Русия е изправена пред неустойчиви загуби на войски и оборудване в Украйна след поредица от военни неуспехи, които принудиха Москва да намали военните си цели.

Според западни официални лица през февруари Русия първоначално е включила във войната около 80% от основните си сухопътни бойни сили – 150 000 души. За 82 дни оттогава тя е „понесла загуби в размер на една трета от ангажираните сухопътни бойни сили“, заяви миналата седмица британското военно разузнаване.

Русия може да премахне възрастовите ограничения за войниците, за да подсили силите за нахлуване в Украйна

Законодателството ще позволи набирането на по-възрастни професионалисти, тъй като армията е изправена пред недостиг на пехотинци

Руската армия се сблъсква и с проблеми, свързани с нисък морал сред войниците си, тъй като се появиха съобщения, че стотици войници не желаят да се сражават в това, което Русия нарича „специална военна операция“.

„Русия не разполага с достатъчно сухопътни части с договорни войници за устойчива ротация. Войниците се изтощават – те няма да могат да поддържат това за дълъг период от време“, казва Роб Лий, военен анализатор.

Въпреки широко разпространените спекулации и предупрежденията на западните разузнавателни служби, руският президент Владимир Путин засега се въздържа от издаване на заповед за мащабен военен проект и официално обявяване на война на Украйна, вероятно опасявайки се от последиците, които подобни мерки биха имали у дома.

Вместо това руските власти тихомълком увеличиха усилията си за набиране на нови договорни войници.

Разследване на руската служба на Би Би Си показа, че руското министерство на отбраната е напълнило уебсайтовете за работа със свободни работни места, предлагайки на хора без боен опит възможност да се присъединят към армията на изгодни краткосрочни договори. Някои големи държавни компании са получили писма, в които се настоява да запишат служителите си в армията.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук