Весела Чернева
На снимката: Весела Чернева

„Австрия има проблем с мигрантите и този проблем не е от вчера – той продължава вече няколко месеца“.

Това каза ръководителят на софийския офис на Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) Весела Чернева в интервю за ДЕБАТИ.

„Според мен обаче, една граница не може да се пази от ограда. Затова и ЕК неколкократно е казвала, че самото съоръжение не може да бъде самоцел, тъй като опазването на границата има много различни компоненти. Най-добре границата може да бъде пазена, ако и двете страни – в случая България и Турция, работят по целостта и сигурността ѝ. Не мисля, че тук е въпрос просто на пари. Въпросът е да има добро обучение на българските граничари, да няма корупция по българските гранични пунктове, да има адекватна политика по миграцията“, посочи още тя.

„Това не е просто да сложиш една преграда и да смяташ, че тя ще реши въпроса. Опростяването на такъв тип проблеми, както в случая правят австрийските политици, води директно до вземане на неадекватни решения. Проблемът с миграцията съдържа в себе си различни елементи – произход на мигрантите, поток и т.н. В България институционалният отговор е този, по който има какво да се желае“, коментира тя.

Какво трябва да се случи, за да бъде приета страната ни в Шенген и еврозоната – четете цялото интервю утре на ДЕБАТИ.БГ…

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук