„На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ“, каза днес журналисти в град Ветово, област Русе, служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му в момента се правят тестове на тръбата, като „всичко върви по план“. „Очаквайте на 1 октомври по тръбата да потекат търговски количества газ“, добави Христов, цитиран от БТА.

По думите му се извършват много тестове – както на самия тръбопровод, така и на системата за управление. „Крайният резултат ще бъде тръбопровод, който безопасно да транспортира необходимите количества газ. Капацитетът на тръбопровода ще осигури България да получава пълната възможност на газ от Азербайджан, който по договор е 1 млрд. куб. м за година и се подава равномерно през всичките 12 месеца. Това за нас е от изключителна важност, тъй като получавайки газ по този тръбопровод по договор получаваме доста по-оптимална цена“, каза Христов.

По думите му това е едно от основните предимства на тази мрежа, като има възможност да се осигурява газ не само за България, но и за съседните държави.

По повод на обсъждания таван на цената на газа от Русия Христов коментира, че към момента няма конкретни изисквания на Европейския съюз и не отговори дали България ще въведе такъв таван.

„Очакваме от Европейската комисия конкретното предложение с конкретните цифри. За момента такова официално не сме получили“, каза Христов.

Той коментира още, че неговото желание е „Булгаргаз“ да започне да функционира като нормално търговско дружество.

Христов каза още, че не се очаква режим на тока в България. „България разполага с необходимото обезпечение. Енергийната система е тествана и е в добро състояние. Извършват се и са извършени всички необходими ремонтни дейности, за да обезпечим нормална работа на енергийните мощности“, заяви министърът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук