Данс

„През втората половина на годината (2021 г.) Руската федерация започва мащабна хибридна кампания за прекратяване разширяването на НАТО на изток и запазване на руското влияние в съседни държави. За целта ангажира комплексен инструментариум, в т.ч. дипломация, военна сила, специални служби, икономически лостове и зависимости (основно в енергийната сфера), информационни пропагандни и дезинформационни кампании и кибератаки“. Това се казва в доклад на ДАНС по реда на Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, публикуван в сайта на Министерски съвет. Част от основните зони за противопоставяне на глобални и регионални фактори се намират в близост до границите на България, което предопределя пряко влияние на процесите върху националната сигурност на страната ни, се казва още в доклада.

„През 2021 г. продължава изостреното геополитическо противопоставяне, което оказва силно дестабилизиращо въздействие върху средата на сигурност. Паралелно се развиват множество традиционни и новопоявяващи се конфликти в резултат на конкуренция за установяване, поддържане и разширяване на зони за влияние, технологична и икономическа доминация и осигуряване на ресурси. Основните зони за противопоставяне на глобални и регионални фактори остават относително непроменени – Черноморско-Кавказкият регион, Източното Средиземноморие, Западните Балкани, Близкият изток и Северна Африка, Арктика, Балтийско море и др. Част от тях се намират в близост до границите на България, което предопределя пряко влияние на процесите върху националната сигурност на страната ни“, се казва в доклада.

„През 2021 г. регионът на Черно море се превръща в основен театър за изострена конкуренция и противопоставяне. През втората половина на годината Руската федерация започва мащабна хибридна кампания за прекратяване разширяването на НАТО на изток и запазване на руското влияние в съседни държави. За целта ангажира комплексен инструментариум, в т.ч. дипломация, военна сила, специални служби, икономически лостове и зависимости (основно в енергийната сфера), информационни пропагандни и дезинформационни кампании и кибератаки“, пише в доклада.

„В резултат на 24.02.2022 г. Москва започва военна инвазия срещу Украйна. Безпрецедентната след Втората световна война агресия на територията на Европа усилва солидарността и решимостта в рамките на Европейския съюз (ЕС) и НАТО за защита на общите ценности, налага предприемане на действия от Алианса за укрепване на източния фланг и мотивира налагане от демократичната общност на санкции с цел прекратяване на военните действия и изтегляне на руските войски“, пише в доклада.

„Като част от ЕС и НАТО, страната ни остава обект на системен разузнавателен интерес. През 2021 г. той е насочен основно към: политиката и ангажиментите на страната ни като член на НАТО и ЕС; специфика на отделни двустранни отношения; актуалните процеси в сектор „Сигурност“, в т.ч. превъоръжаването и модернизацията на Българската армия; процесите и субектите във вътрешнополитическата сфера, особено в контекста на множеството избори през 2021 г.; процеси в икономическата и социалната сфера; процеси и настроения в отделни общности в България; актуалното състояние на българските общности зад граница и др.“, казват от ДАНС.

„Не се отчита промяна в основните цели на чуждата разузнавателната активност, които са свързани със създаване и разширяване на позиции за влияние и въздействие в държавни, военни, научни, културни, образователни и религиозни институции, в медиите, неправителствения сектор и др., както и с действия, насочени към придобиване на национална или чуждестранна класифицирана информация, или на други чувствителни данни от различен характер. Изпълнявайки националните приоритети на собствените правителства, чуждите специални служби продължават да са ангажирани и с действия по износ към България на специфични за съответната държава вътрешни проблеми“, пише там.

„Като по-съществени резултати при противодействието на рисковете и заплахите от дейността на чужди специални служби през 2021 г. могат да бъдат посочени пресичането дейността на група български граждани, целенасочено и съзнателно поставили се в услуга на Руската федерация, за да ѝ служат, като шпиони. По случая са задържани пет лица. От Прокуратурата на Република България са повдигнати обвинения в рамките на образувани досъдебни производства (…) Във връзка с този случай от Министерството на външните работи на България са обявени за persona non grata двама руски дипломати“, отбелязват от ДАНС.

Те споменават като свой успех и „пресичане дейността на територията на Република България на руски граждани, съпричастни към дейността на руските специални служби“, както и „пресичане дейността на български гражданин, поставил се в услуга на чужда специална служба“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук