автомобили, Автомобилна индустрия

Продажбите на нови автомобили в Европа спаднаха до най-ниското си ниво за месец септември от 1995 г. насам. Причината е световният недостиг на полупроводници, който засегна предлагането, сочат данни от индустрията.

Проблемът с електроните компоненти започна още в началото на годината и засегна всички високо-технологични сектори на световната икономика. Производителите на автомобили постепенно изчерпаха своите складови наличности и сега изпитват сериозни затруднения. А това доведе до големи забавяния в производството на автомобили и дори принуди няколко големи марки временно да затворят фабрики.

В основата на почти всичко стои COVID пандемията, заради която се намали производството, поради липсата на работна ръка. Извecтнa poля оказва и зaбaвянeтo нa дoбивa и дocтaвянeтo нa цeнни зa индycтpиятa мaтepиaли ĸaтo cилиция. Недостигът на чипове и полупроводници на практика засяга почти всички бизнеси и дори държавните икономики.

Продажбите на автомобили в Европейския съюз се възстановиха през септември 2020г., когато страните започнаха да излизат пандемичните ограничения. Но регистрациите на нови автомобили са намалели с 23,1% през септември 2021 г. в сравнение с предишната година, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

„Този спад в продажбите се дължи до голяма степен на липсата на предлагане на автомобили поради продължаващия недостиг на полупроводници“, се казва в изявление на ACEA.

Продажбите се свиха с една четвърт в най-голямата европейска икономика и автомобилна сила Германия, с 32,7% в Италия, с 20,5% във Франция и с 15,7% в Испания. В България продажбите спадат с 20,7 процента.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!