Когато говорим за Зелената сделка, не трябва да се фокусираме само върху това какво затваряме, а и какво отваряме и какво градим. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на онлайн пресконференция на тема „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

Обществото ни има нужда от допълнителен дебат, осведоменост по темата, смята той.

Премиерът Стефан Янев посочи, че Планът за възстановяване и устойчивост, в който са заложени средства на стойност 12,9 млрд. лева и 46 реформи, ще предостави на българската икономика, индустрия и бизнес необходимия импулс за тяхното развитие и осъвременяване в духа на тенденциите на XXI век.

В него има приети 59 инвестиционни проекта, чиято цел е да се постигне по-високопроизводителна икономика, която създава продукти с висока добавена стойност.

„С това се стремим да гарантираме перспективата за устойчиво и възходящо развитие на българската икономика в следващите години. Добре разбираме отговорността, която поемаме, но го правим с ясното съзнание, че има приоритети, които не търпят отлагане“, категоричен беше Янев.

По думите му Зелената сделка е важна и актуална тема в комплексната ситуация в пандемията от коронавируса, трудностите пред икономиките и предвид специфичната геополитическа динамика. Стефан Янев се надява заедно, с диалог и конструктивност, да се справим с предизвикателствата, които стоят пред страната.

Той сподели разбирането, че инвестицията в зелените технологии е инвестиция в бъдещето.

В своята концепцията за зеления преход Европа си поставя много високи цели. Това наистина е много високо ниво на амбиция, което надхвърля нашите възможности и капацитет от гледна точка на днешния ден. България е най-въглеродната държава-членка на ЕС и страната ни е сред най-засегнати от прехода към климатична неутралност, посочи Янев.

Премиерът акцентира, че преходът към декарбонизация поставя редица предизвикателства – има риск за конкурентоспособността на предприятията, от повишаване цените на енергийните ресурси и повишаване на вноса от суровини на страни извън ЕС. В този контекст общините и бизнесът се нуждаят от помощ.

Той отбеляза, че преходът може да бъде успешен само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка една държава, а прекалено бързите интервенции са обречени на провал.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!