Румен Радев

Спазването на правата на българите в РС Македония е преддверието към вратата за интеграцията на страната в Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев.

Той поднесе венец пред паметника на летците в центъра на София, по повод на професионалния им празник.

„Искам да поднеса днес своето възхищение и благодарност към хората със сини пагони, които не само пазят и развиват тези богати традиции, но и които с много всеотдайност, интелект и отговорност се справят с предизвикателствата, работят във все по-сложна среда и сложни технологии, отстоявайки въздушния суверенитет, свободата и достойнството на България. Военновъздушните сили имат своите предизвикателства, но най-важното е, че хората са мобилизирани, гледат към утрешния ден и вярвам, че модернизацията ще настъпва все по-силно“, каза по този повод Румен Радев.

Спазването на правата на българите в РСМ е преддверието за ЕС

Държавният глава коментира темата с разрушените български военни гробища в Република Северна Македония, за който случай подчерта, че българското външно министерство и Министерството на отбраната изясняват случая.

„Това тепърва ще се установява, но това е системен процес на дебългаризация, един възродителен процес на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в РС Македония. Не случайно на Съвета в Любляна поставих изключително просто този въпрос. Това е преддверието към врата за интеграция е ЕС на РС Македония – правата на българите, недискриминацията, както и тяхната пълноценна интеграция в културния, икономическия, обществения и политическия живот на тази страна. Изключително важна е нашата подкрепа на техните искания това да бъде признато и в конституцията на РС Македония, да бъде тържествено провъзгласено и от президента, и от Министерския съвет, и от парламента на РС Македония“, заяви Румен Радев.

Ще направим всичко възможно въглищните централи да работят до 2040 г.

Държавният глава коментира т. нар. зелена сделка, по която днес разговори в София се водят между служебния премиер Стефан Янев и заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, на която страната ни ще се опита да защити срока до 2040 г. за въглищните централи.

„Ще направим всичко възможно, това е кауза, която и аз съм приел. Неслучайно на майсия съвет на ЕС, на който присъствах, направих така, че заедно с други държави като Полша, Гърция, Унгария – ние премахнахме цялата точка от декларация, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход. Да, трябва да трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена. Ще отстояване нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, нашите мощности в енергийната ни система. Дават онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да заменим“, коментира Румен Радев.

Моите очаквания са за коректна кампания

„Моите очаквания са за коректна кампания, в която да водят идеите, не компроматите. Нека има ясно позиции, да има за какво да се спори, а всеки кандидат да разгърне своята визия, своята позиция, своите способности“, каза Радев, точно месец преди изборите на 14 ноември.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!