Франс Тимерманс
На снимката: Франс Тимерманс

„Настоящата ситуация е временна. Ако погледнем дългосрочно, виждаме, че няма бъдеще в използването на въглища. В глобален план все повече страни изповядват тази политика“. Toва заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс в ефира на БиТиВи. Той е на посещение в България.

Не мога да кажа дали датата 2040 г. е добра за затварянето на българските въглищни централи, докато не се запознаем с Плана за възстановяване, каза той.

Същевременно добави, че трябва да осигурим обаче едно по-добро бъдеще на районите, където живеят миньорите. Припомняме, че преди няколко дни те излязоха на малко странен протест – притеснени от евентуално затваряне след 20 години. 

Той се надява, че цените ще слязат надолу в началото на следващата година. Тимерманс заяви, че Европейската комисия няма данни, че Русия манипулира пазара на природен газ – теза, която е много популярна сред анализаторите.

„Русия изпълнява своите договори за доставка на природен газ. Нямаме причина да смятаме, че те притискат пазара. Русия се опитва да достави максимални количества на Китай“, заяви Тимерманс.

Според него в бъдеще ще има смесица от добиването на енергия.

„Вятърът и слънцето са много по-евтина алтернативна енергия. Природният газ също е едно добро решение, когато изоставим въглищата. Трябва да оправим качеството на въздуха. В България всяка година умират по 10 хиляди души заради лошия въздух“, каза заместник-председателят на ЕК.

Той е категоричен, че ядрената енергия ще има роля в бъдещето, но въглищата ще отидат в историята.

„Някои от страните отричат ядрената енергия, но други я прегръщат. Голямото предимство е, че нямаме изгорени газове. Сред недостатъците е, че ядрената енергия е много скъпа. ЕК няма нищо против използването на ядрена енергия, но всяка една от страните трябва да реши за себе си“, заяви заместник-председателят на Еврокомисията.

Той обаче призова внимателно да се погледнат цифрите преди да се вземе решение за строителството на АЕЦ.

Франс Тимерманс ще участва в събитието „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ , на което заедно с комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и представители на публичните институции, бизнеса, синдикатите, неправителствените организации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!