зелен сертификат

Електронни пропуски с QR кодове са въведени в Брюксел от петък в полунощ, без тях гражданите вече няма да могат да посещават обществени събития, болници и домове за възрастни, ресторанти и барове, фитнес зали и нощни клубове, както и музеи, театри и кина. Също от днес в Италия влиза в сила задължителен зелен пропуск в трудовия държавен и частен сектор. Очаква се протестна вълна в цялата страна организирана от синдикати и асоциации. Силите на реда имат готовност срещу евентуални действия на десни екстремисти.

Брюксел въвежда задължителни пропуски за достъп до обществени места

Решението е взето от правителството на федералния регион Брюксел във връзка с най –ниските нива на ваксинация в областта и риска от нова вълна на заразяване в белгийската столица.

Пропускът е задължителен за всички лица над 16 години в целия Брюксел и неговите сателитни населени места. Представянето му не се изисква в обществения транспорт, в магазините, офисите и учебните заведения, както и на откритите тераси на ресторантите. Въпреки това администрациите на много компании и образователни институции налагат свои собствени изисквания относно ваксинирането на своите служители или студенти.

„Пропуските за Covid са оптималното решение. Това ще помогне за повишаване нивото на ваксинация и в същото време ще ограничи рисковете за хората без имунитет. Тази задължителна мярка ще избегне блокирането, което е важна проява на солидарност с нашия хотелски и ресторантьорски бизнес“, каза ръководителят на правителството на федералния район Брюксел Руди Верворт.

Пропускът се изтегля на мобилния телефон като приложение с QR код. Той използва същия принцип като Green Digital Covid Pass, предназначен за пътувания в ЕС. Лицето получава правото на свободно преминаване съгласно този документ две седмици след завършване на пълната ваксинация, в рамките на шест месеца след преболедуване на COVID-19, или в рамките на три дни след получаване на отрицателен PCR тест.

Опасност от стачки в Италия

На среща с профсъюзите, премиерът Марио Драги отхвърли предложението им и това на политически сили от правителствената коалиция и опозицията за безплатни тестове за неваксинираните както и удължаване срока до 30-и октомври за влизане в сила на зеления пропуск удостоверяващ Covid преболедуване или ваксинация, или отрицателен тест.

Задължението засяга също едноличните фирми, домашните помощници и селското стопанство. От над 23 милиона трудещи се във всички браншове, се смята, че 3 милиона и 300 000 не са ваксинирани. От силите на реда това са около 30% с пик във Флоренция с 40%.

Очакват се протести на работниците и служителите на най-големите пристанища на Италия начело с Триест, Генуа, Джоя Тауро, Ливорно, Анкона и Венеция.

Те се обявяват в защита на всички трудещи се, като организаторите от Триест са готови да не работят до като не бъде отменен Зеления пропуск. Очаква се да бъдат блокирани не само пристанищата, но възлови пътни и железопътни артерии, летища и да има затруднения в градския транспорт.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!