Социалната мрежа „Фейсбук“ отново послужи като средство за организиране на протест в София – този път с искане за оставката на председателя на антикорупционния орган КПКОНПИ Пламен Георгиев. Той започна около 18.30 часа на площад Св. Неделя“, пред сградата на антикорупционната комисия, и главен негов организатор е Петър Кърджилов, известен като пи ар на отстранената от длъжност след скандален арест кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.

Недоволството срещу Георгиев бе изразено в две основни направления: за мнозина той олицетворява използването на ръководената от него комисия за политически репресии, а освен това в хода на скандала с апартаментите на властта разследване на „Биволъ“ и „Фрогнюз“ разкри, че е купил изгодно жилища в София.

КПКОНПИ Пламен Георгиев
на снимката: Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Беше установено и разминаване в данните от имотните му декларации, които се попълват от него, и отразените в Имотния регистър. Той обясни несъответствията с грешка в нотариалния акт и данъчната оценка.

„Искаме веднага оставката му заради системното използване на този орган за политически репресии, прикриване на финансови, имотни и други престъпления на високопоставени политици от ДПС и ГЕРБ… Искаме Пламен Георгиев незабавно да подаде оставка и поради факта, че той е човекът, който трябва да разследва корупцията и незаконно имущество, а излъга държавата, медиите и обществото за собствения си имот“, пише в публикацията си Кърджилов.

Хората протестираха тихо и носеха плакати с обикновения в такива случаи надпис „Оставка“, но имаше и по-оригинални послания като:

„Истината днес е само тази, КОНПИР от затвора ще ни пази“.

Протестиращите бяха няколко десетки и останаха пред сградата на КПКОНПИ.

Пламен Георгев не е коментирал исканията за оставката му. Той бе избран за шеф на КПКОНПИ с голямо мнозинство в Народното събрание през март 2018 година, като практически срещу него тогава гласуваха само депутатите на БСП.

Интересен казус, който стои пред правоохранителната ни система сега, е кой трябва да провери имотното състояние на главата на антикорупционната комисия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук