решаваща, реформи

Днес в Брюксел лидерите на страните от Западните Балкани ще се съберат на неформална среща, свързана с европейските институции, която е част от подготовката за срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май, съобщават от БНР.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и хърватския премиер Андрей Пленкович ще присъстват на срещата днес.

Разговорите най-вероятно ще бъдат свързани с предложението за по-строга методология за присъединяване на страни към ЕС, което е и условието на Франция за започването на преговори с Албания и Северна Македония за тяхното членство в ЕС.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи каза в началото на седмицата, че датите за започването на преговорите за присъединяването на  Албания и Северна Македония ще бъдат обявени преди срещата на върха в Загреб.

Преди няколко дни по време на дебат в Европейския парламент депутатите се съгласиха, че при страните-кандидати, в които липсват върховенство на закона и силни правителствени институции, не може да се говори за присъединяване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!