Броят на новите случаи от китайската коронавирусна епидемия спадна за трети пореден ден, предаде АФП. Шефът на Световната здравна организация обаче предупреди, че е „невъзможно“ да се предвиди как ще се развие епидемията.

Глобалната загриженост остава голяма за разпространението на вируса, който за пръв път се появи в централната китайска провинция Хубей през декември, като първата жертва извън Азия бе регистрирана във Франция този уикенд.

Броят на починалите скочи до 1 665 в континентален Китай, след регистрирани нови 142. Вече са заразени над 68 000 души – но броят на новите случаи на заразяване с щама COVID-19 продължава да намалява. Той е спаднал за дванадесет поредни дни.

Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обаче предупреди, че е „невъзможно да се предвиди в каква посока ще поеме тази епидемия“.

„Молим всички правителства, компании и новинарски организации да работят с нас, за да задействат съответното ниво на тревога, без да разпалват пламъците на истерията“, каза той по време на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Международен екип от експерти на СЗО ще пристигне в Пекин този уикенд за съвместна мисия с китайски колеги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!