снимка: БТА

Назад във времето. Чак до 25 февруари 1957 година. Цяла Филаделфия е в шок. Хората са смразени от една новина. В гориста местност е открит трупът на дете. Увито в одеало, в кашон, а по тялото му имало следи от множество удари. С 65 години закъснение полицията в САЩ успя да идентифицира детето.

То изглеждало и недохранено, разказа на пресконференция Високо около 103 см и тежи 13,5 килограма. Момченцето е със сини очи, бледа кожа и изглежда недохранено. Косата му е тъмно руса или светло кафява, но наскоро подстригана и то по груб начин. Кожата по ръцете и краката е набръчкана, сякаш момченцето е държано във вода преди смъртта си.

Заключението на патолога било, че жертвата е между 4 и 6 годинки. Никой не се е заинтересувал от починалото дете, а разследването не позволило идентификацията му.

Накрая тялото е било погребано, а на надгробния камък пишело:

„Неизвестно дете от Америка „.

През 2019 г. обаче полицията ексхумирала трупа, взет бил материал за ДНК анализ. Резултатите от тестовете са били качени в бази данни, анализирани от експерти и така се стигнало до биологичната майка на момчето. Открити са документи, удостоверяващи, че детето е родено през 1953 г. Нови анализи позволили да се открие и самоличността на бащата и денят на раждане на детето. „Неизвестното дете от Америка“ е Джоузеф Огъстъс Зарели, роден на 13 февруари 1953 г.

Полицията не съобщи самоличността на родителите, но заяви, че детето има известен брой братя и сестри, които са все още живи. Води се разследване за убийство и полицията все още има нужда от помощта на обществеността, за да приключи с историята на това дете, поясни началникът на полицията а Филаделфия Даниел Аутлоу.

Сигнал в полицията

На 25 февруари 1957 година в полицията във Филаделфия е получено обаждане от уплашен младeж. Колежанинът Фредерик Беносис съобщава, че е намерил мъртво малко момченце.

Заради студеното време патоанатомът не могъл да определи с точност колко време е престояло трупчето в кашона. Можело да е 2-3 дни, но можело и да е 2-3 седмици.

Оказало се, че колежанинът Фредерик не е първият човек, видял телцето. Два дни преди него, друг мъж, излязъл да провери заложени капани за ондатри забелязал убитото момченце. Не подал сигнал в полицията, тъй като залагането на капани било незаконно.

Всички местни медии отразили новината за убитото дете. Случаят станал известен като „Момченцето в кутията“. Снимки на детето били разлепени навсякъде, образът му бил дори върху сметките за газ. Криминалистите били обнадеждени, че все някой ще подаде сигнал за изчезнало момченце или пък ще разпознае детето и ще се обади в полицията, за да бъде установена самоличността му. Това обаче така и не се случило. Никой не се обадил да съобщи, че издирва дете с описанието на убитото момченце. Всички следи, по които работели полицаите, водели към задънена улица.

Детектор на лъжата

Колежанинът Фредерик Беносис логично е бил първият заподозрян. Младежът обаче се подложил на детектор на лъжата, който не показал отклонения в показанията му.

След това криминалистите се насочили към приемен дом, разположен на около 2,5 километра от мястото, на което е открито телцето на неизвестната невръстна жертва. По това време в приемния дом имало 8 деца. Управителят на дома Артър Николети обаче отказал да се подложи на детектор на лъжата. Затова и до днес съществуват спекулации, че той може да е бил замесен в случая. Това обаче така и не било доказано.

Най-сериозният пробив в разследването бил регистриран през 2002 година. Тогава психиатър се свързал с властите заради своя пациентка от Синсинати. Името й не било разкрито, затова медиите я нарекли „Мери“. Жената твърдяла, че родителите й са купили „Неизвестното дете на Америка“ през 1954 година и го нарекли Джонатан. Момченцето било използвано като „секс играчка“ и живеело в мазето, като не можело да говори.

Според Мери, през февруари 1957 година майка й пребила до смърт детето, след като то повърнало във ваната. След това я принудила да отиде с нея в гората в североизточната част на Филаделфия, където двете увили в одеяло момченцето, напъхали го в кашон и го оставили там.

Разследващите приели версията на Мери за правдоподобна, въпреки че жената била психически нестабилна. Шест месеца по-късно обаче, след като името й изтекло в медиите, тя напуснала страната. Така случаят с „Момченцето в кутията“ и до днес остава неразкрит. Студено досие, макар и отворено, което най-вероятно ще остане мистерия завинаги.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук