АЕЦ Козлодуй
АЕЦ „Козлодуй”

Утре шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде спрян. Планово. Все пак съществува проблем и той трябва да бъде отстранен. Става въпрос за пропуск на топлоносител в трети парогенератор. Това съобщиха официално от централата.

След проследяване на регистрираните в процеса на работа индикации за пропуск беше взето решение за спиране на ядрената мощност. Действията са с цел, за да не бъдат достигнати ограниченията в технологичния регламент.

Непрекъснатият контрол до момента показва, че стойностите не надхвърлят нормите за безопасна експлоатация. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

Изборът за времето на спиране е заради прогнозираното затопляне през уикенда. Според някои експерти срокът на ремонта е между 7 и 10 дни, но според други може да продължи и 17 дни. „Зависи колко бързо ще се открие течът, той е минимален и е през дупчица като игла“, цитирани са анонимни специалисти.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе изключен изненадващо само преди малко повече от месец – на 30 октомври, от енергийната система на страната, и то малко след включването му след годишен планов ремонт. Годишният ремонт включваше профилактика и презареждане. Блокът бе пуснат от Агенцията за ядрено регулиране по обед на 30 октомври, но около 21:00 ч. същия ден е бил изключен.

Като причина бе посочен технически проблем в охладителната система на генератора – неядрената част на блока. Дни наред се установяваха причините, като накрая се оказа, че има изтичане на водород от охлаждащата система и проблем с уплътнителите. Седмица след спирането блокът пак бе включен в енергийната система.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук