НЕК е отговорна компания и спазва законите в страната. Решенията на КЕВР и други разпоредби се спазват стриктно от НЕК, заяви Петър Илиев, изпълнителен директор на компанията на извънреден брифинг. Между другите коментирани теми той заяви, че цената на тока за бита няма да се вдига.

„Ние преминахме към свободен пазар, който се оказа голямо предизвикателство за производителите и големите потребители и търговците на електрическа енергия. Допреди приемането на закона се работеше на платформи на производителите – говоря за АЕЦ „Козлодуй”, НЕК и „Марица Изток 2” и се сключваха и двустранни договори. От 1 януари 2018 г. вече се забрани това със закон цялата енергия се търгува на Българската независима борса – добави Илиев

По думите му Националната електрическа компания има задължения да осигурява ток за регулирания пазар и битовите потребители, а не да предоставя допълнителни количества на свободния пазар. Илиев каза това в отговор на обвиненията на работодателските организации, че компанията не е предоставила допълнителни количества и цените на тока на борсата са скочили. По-високи цени е имало само в два от дните, уточни той.

„Пускането на допълнителни количества от ТЕЦ-овете „Марица Изток“ ще доведе до значителна щета на НЕК, тъй като тези разходи няма да бъдат покрити от фонда за енергийна сигурност, ако осигуряваме допълнителни количества от язовири, без да спазваме всички други неща, има опасност да застрашим снабдяването с вода и да източим язовирите в България“, каза директорът на НЕК.

Петър Илиев беше категоричен, че няма да се допусне токът за бита да поскъпне заради НЕК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук