протест

За пореден път недоволни от избора на Иван Гешев за главен прокурор граждани се събраха пред Съдебната палата на протест. Той отново бе организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и гражданско сдружение „БОЕЦ“. Започналата в 18 часа демонстрация днес минава под надслов „Светлината ражда свобода“.

протест

От организацията посочиха във вчерашното си съобщение за протеста, че „правителството превърна избора на главен прокурор в състезание с един кон, този на Делян Пеевски, Цацаров и Борисов – Иван Гешев“.

протест

Протестиращите, които постепенно достигнаха над 1 500 души, започнаха шествие, което премина край президентството и завърши пред Народното събрание. по традиция носеха големия транспарант на „Правосъдие за всеки“, фенери, запалки и телефони, с които осветяваха шествието. Пред Народното събрание, където звучеше Седмата симфония на Бетовен, започнаха да говорят и ораторите.

Протестиращите настояват президентът Румен Радев да не подписва Указа за назначаването на Гешев, а ако се наложи – да поиска и тълкуване на Конституцията от Конституционния съд на България. Стана ясно още, че няма краен срок, в който да бъде издаден и подписан Указа за назначаването на новоизбрания главен прокурор.

протест

Те обявиха, че държат Цацаров и Борисов отговорни за избора на Гешев за главен прокурор, въпреки техните опити да прехвърлят вината за това върху президента Румен Радев. Велислав Величков, председател на Инициативата „Правосъдие за всеки“, обяви още, че ако президентът подпише Указа, те ще се обърнат към европейските институции. „Искането е към президента. Днес ще бъде подкрепено с подписка, която утре ще внесем. Ние искаме президентът да върне кандидатурата на единствения кандидат на Висшия съдебен съвет и да поиска процедурата да започне отначало, тъй като не може да има избор само с един кандидат.“

По думи на адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ Гешев не притежава нужните морални устои, за да изпълнява функцията на главен прокурор в България. „Ще бъде жалко, но и също така страшно, ако президентът подпише указа“ каза той.

Полицейското присъствие на протеста също беше засилено, като действията на протестиращите наложиха спиране на движението по „жълтите павета“ и напомниха за блокадата на „Орлов мост“ от миналата седмица, когато участниците в демонстрацията, изтласкани от първоначалното си място пред сградата на ВСС, окупираха едно от най-важните софийски кръстовища.

На протеста бяха запалени и 7 лампи, които олицетворяват всяка една година от мандата на главния прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!