Германските служби за сигурност бяха подложени на остри критики, след като стана ясно, че от седмици са знаели за мащабната хакерска атака, при която в интернет изтекоха лични данни на стотици немски политици, и не са уведомили полицията, съобщава Би Би Си.

Сред засегнатите са канцлерът Ангела Меркел, журналисти, общественици и политици.

Изтичането на данни е станало още през декември миналата година, но излезе наяве в петък. Все още не е ясно кой е отговорен за хакерската атака.

Федералния офис за информационна сигурност обаче беше остро порицан за мълчанието и относно зловредните действия на хакерите.

Прокуратурата обяви, че е разбрала за изтичането на информация едва в петък, когато новината беше разпространена в германските медии.

В интернет са изтекли данни с мобилни телефони, адреси на политици, както и вътрешнопартийни документи – заявки за участие в конгреси, списъци на участници и т.н. Някои документи датират от няколко години. Хакерите са успели да получат достъп и до лични документи на депутати – сметки, банкови поръчения, данни от кредитни карти, кореспонденция с роднини.

Щетите, причинени от действията на хакерите, се оценяват като големи, но няма важни данни в списъка от политическа гледна точка. Данните са разпространени чрез онлайн платформа, регистрирана в Хамбург. По-рано това чрез този акаунт, който има 16 000 последователи, са разпространени и класифицирани данни за редица германски знаменитости.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!