правителство

Германските социалдемократи решиха да останат в коалицията на канцлера Ангела Меркел, след като мнозинството членове на партията гласуваха против предложението да напуснат правителството на ключов конгрес днес. Вместо това повечето от 600-те делегати подкрепиха предложението на новия дует на ръководството на лявоцентристката партия за откриване на „дискусии“ с консерваторите на Меркел за куп нови искания, за да може коалицията да оцелее.

Саския Ескен и Уолтър-Борджанс, и двамата ожесточено критикуващи ролята на СДП като младши коалиционен партньор, бяха официално потвърдени като първият женско-мъжки лидерски дует в 150-годишната история на СДП по-рано на конгреса. Това, че не настояват за оттегляне на коалицията, ще дойде като облекчение за Меркел, която се надява да остане канцлер, докато нейният четвърти и последен мандат приключи през 2021 г.

Новите леви лидери на германските социалдемократи предложиха на коалицията на канцлера спасителна линия на ключовия си конгрес, но обещаха да продължат с натиска за предприемане на действия за защита на климата и социалното равенство. Така делегатите на конференцията на СДП в Берлин решително отхвърлиха предложението за незабавно напускане на коалицията, предотвратявайки политическа криза в правителството на Меркел.

Един от сълидерите, Саския Ескен, каза на конференцията:

„Аз съм и оставам скептичен за бъдещето на тази велика коалиция. С нашия списък с искания ние даваме шанс на коалицията да продължи. Нито повече, нито по-малко.“

Двойката лидери изложи визията си да съживи партията, попаднала в сянка след годините управление на Меркел. Те призовават да бъдат инвестирани милиарди допълнителни евро в училищата и транспортната инфраструктура на страната, в дигитализацията и в проектите за защита на климата.

За да помогнат преодоляването на разликата между богати и бедни в енергийната икономика на Европа, новите лидери искат да увеличат минималната заплата от 9 на 12 евро (13 долара) на час.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!