на снимката: бившият министър на околната среда и водите Нено Димов

Министърът в оставка на околната среда и водите Нено Димов получи обвинения за умишлена безстопанственост, след като прокуратурата е установила, че той, в разрез със Закона за водите, е разрешавал използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, въпреки че е уведомяван, че водата в язовира намалява. Драстично намаляващото количество вода в язовира принуди град Перник да въведе воден режим, а жителите му – да проведат редица протести.

От началото на 2018 г. от управата на язовира са уведомявали ВиК – Перник и министъра на околната среда и водите за ситуацията. Въпреки това Нено Димов е разрешавал на определени фирми да черпят вода за промишлени нужди – „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация – Перник“. От прокуратурата изрично уточниха, че лично министърът на околната среда и водите ежемесечно е подписвал графиците за водата. Той лично е бил уведомяван и е знаел за източваните количества.

„От събраните доказателства, които са над 48 тома, сме направили обосновано предположение за безстопанственост от страна на Нено Димов, който умишлено е осъществил това деяние. За периода от 2018 г. до края на миналата година, Димов надлежно е бил информиран какво е нивото на водата в язовир „Студена“. В посочения период от време, въпреки намаляващия обем на язовира, Димов е продължавал да подава едни и същи количества към промишлените дружества. Обемите са от 280 млн. към „Стомана – Перник“ и около 100 млн. за другото /дружество/. Министърът не е изпълнил съответните правомощия, които има“, заяви наблюдаващият прокурор Александър Кънев.

Ако министърът на беше разрешил използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, в момента там щеше да има достатъчно количество вода, за да няма воден режим в Перник, категорични са от прокуратурата. Събраните по делото доказателства дават основания да се предположи, че той може да извърши още престъпления и да повлияе на съдебното производство. Издадена е заповед за задържане за 72 часа. В законовия срок, след изтичане на мярката, прокуратурата ще поиска Нено Димов да бъде задържан за постоянно. До внасяне на искането на мярка за неотклонение „Задържане под стража”, Нено Димов ще бъде в следствения арест на „Г.М. Димитров”. Законът предвижда от 2 до 8 години затвор за това престъпление.

По-рано днес министър Димов подаде оставка от ареста, а премиерът Бойко Борисов я прие. Информацията бе потвърдена от правителствената пресслужба. Още вчера министър-председателят заговори за евентуалната му оставка и обясни, че тя ще бъде обсъждана на коалиционен съвет.
Димов е министър в коалиционния кабинет на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, издигнат от ВМРО. Лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов определи ареста на министъра като „показно убийство“.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!