Румънският премиер заяви в петък, че подкрепя провеждането на извънредни избори, но не стигна дотам, че да обяви оставка и да предизвика този процес, предаде АФП.

Правителството на малцинството на Лудовик Орбан започна работа през ноември след парламентарен вот на недоверие срещу администрацията, водена от неподлежащата на промени Социалдемократическа партия (СДП).

Националните избори трябва да се проведат до края на тази година, но Националната либерална партия на Орбан (НЛП) се надява да се възползва от настоящото настроение против СДП, за да получи контрол над парламента чрез предсрочен вот.

„Абсолютно необходимо е властта да се върне при хората“, каза Орбан пред репортери след среща с президента Клаус Йоханис, като добави, че президентът също се застъпва за предсрочни избори.

През последните 30 години Румъния не е провела предсрочни избори, тъй като процедурата се счита за сложна и трудно се постига политически консенсус.

Сегашното правителство би трябвало да се оттегли или да загуби на вот на недоверие, което отваря пътя на президента да разпусне парламента, но той може да го направи само след два неуспешни опита за поставяне в действие на нова изпълнителна власт.

Попитан дали ще се оттегли, за да задейства процеса, Орбан отказа да отговори, като заяви, че все още не е готов да разкрие стратегията си, въпреки че ще се съгласи да проведе избори едновременно с местните избори, които предстоят през юни.

СДП, която има 198 места в парламента с 465 депутати, се противопоставя на хода за предсрочни избори, въпреки че лидерът Марчел Чолаку заяви, че партията му преценява дали да предприеме вот на недоверие срещу правителството, „за да спре упадъка на Румъния“.

СДП отбеляза голяма изборна победа на парламентарните избори през 2016 г., но оттогава се сблъсква с вълна от улични протести заради противоречиви съдебни реформи.

През май миналата година те претърпяха поражение на изборите за Европарламент и видяха как техният лидер влиза в затвора за корупция.

Те също загубиха президентските избори през ноември, давайки на Йоханис втория му мандат като президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!