Йордан Божилов
на снимката: Йордан Божилов

Добре е, че модернизацията на българската армия започна, но трябва да се внимава за насоката на нейното развитие, предупреди в интервю за „Дебати.бг“ експертът по сигурността Йордан Божилов. Той коментира важни аспекти на състоянието на българската армия и подчерта, че като част от системата на НАТО тя има задачата да гарантира сигурността на България чрез вписване в тази система, а не като самостоятелни способности. Това изисква различен подход. Божилов подчерта още, че концепцията за модернизацията на армията трябва да се впише в контекста на една цялостна и обобщена визия за сигурност, която отчита взаимодействието с МВР, разузнаването и др.

„Аз съм обнадежден от това, че миналата година правителството започна така наречения „Стратегически преглед на сигурността и отбраната”. Тоест за пръв път в България се опитваме да погледнем на целия сектор сигурност. Не по отделни сегменти – тук МВР, тук „Отбрана“, тук „Разузнаване“, тук „Контраразузнаване“… От тази гледна точка, ако кажем закупуваме нови бойни машини, ние трябва да купуваме и такива, които могат да се използват в един конфликт с относително ниска степен на активност, но също така машини, които могат да се използват за антитерористична дейност, тоест да влязат в град, да служат за противодействие на терористи. Не можем да купим само големи машини, ние трябва да имаме един по-широк спектър“ – поясни Божилов.

Военният експерт посочи недвусмислено, че закупуването на нови средства е и много по-перспективно в дългосрочен план, отколкото наливането на пари в ремонт на морално остарялата техника от съветско време, която все още е твърде много в българската армия. Той бе категоричен, че парите за ремонт на старите машини, макар и засега неизбежен, биха били похарчени много по-ефективно, ако станат част от сумите за закупуване на нова техника:

„Съвременната война се измени изключително много, данните се получават от различни източници – от кораб, от самолет, от космоса и всичко това трябва да е обединено в едно цяло. Ние трябва да изградим точно тази съвместимост между различните системи, с които ще разполагаме. Докато стане това, ние ще трябва да поддържаме старата съветска техника. Въпросът е да бъде в разумни граници. Например нашите радари, с които се наблюдава въздушното пространство, а и не само, са изключително стари. За тяхната поддръжка се влагат прекалено много средства. Ето тук можем да инвестираме. Нека да закупим нови радари, триизмерни, с по-добри възможности. В крайна сметка това в дългосрочен план ще ни излезе много по-евтино, отколкото да поддържаме нещо старо и не толкова ефективно.“

Помолен да коментира разногласията в НАТО по някои теми, Йордан Божилов подчерта, че различия в тактическия подход на някои страни наистина има и това може да затруднява вземането на решенията, но членството в НАТО остава за всички „стратегически приоритет“.

Цялото интервю с Йордан Божилов може да прочетете по-късно на страницата на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!