Министър Нено Димов бе на работна среща в Банско по покана на кмета Георги Икономов. Темата на дискусията бе уточняване на стъпките, които следват след взетото решение на заседанието на МС преди два дни за допускане на промени в плана на Национален парк „Пирин“.

Посещението ми днес е с цел да видя какви са максимално бързите стъпки, ако има инвестиционно предложение за строеж на втори лифт на Банско. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на извънредна пресконференция от зимния курортен град преди минути.

По думите му, местната община има за задължение да изработи „устройствен план за зоната“, като вероятно имаше предвид ски зоната. Този план подлежал на екологична оценка и на оценка за съответствие. „Едва след като има такъв одобрен план, ще се премине към инвестиционно намерение“, заяви екоминистърът с уточнението, че още нямало заявено инвестиционно намерение.

Министърът не коментира защо се бърза с устройствен план, след като няма официално заявено инвестиционно намерение, но Европейската комисия вече казала, че най-голяма роля за развитието на регионите имали живеещите там хора.

Димов каза, че Община Банско щяла максимално бързо да премине към изработване на устройствен план. Той не се ангажира да каже колко време ще отнеме това, но уточни, че не мисли, че строеж на втори лифт ще се случи през следващия сезон, а ако се сметне и намесата на съда, то часовникът щял да спре, защото съдът имал друг дневен ред.

Екоминистърът обяви, че с изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ зоната за строеж щяла да се увеличи с 2,6%, но само за спортна инфраструктура и никаква друга, пише „Актуално“. И добави, че от 12:00 часа, на 3 януари, ще „отиде на територията на протестиращите“, която била Facebook, за да отговори на въпроса им. Става въпрос за лайв чат, в който Димов ще отговаря на въпроси, а чатът ще бъде отворен под формата на стрийм на Facebook страницата на МОСВ.

„Балансът не значи всички да са доволни, не търся консенсус на всяка цена“, отговори екоминистърът на въпрос дали протестите в София ще доведат до оставката му.

Разбира се, „Зелените” не са специалисти по териториално устройство и не е нужно да знаят, че Планът за управление на Пирин не подлежи на ОВОС (бел. ред. – защото, според Нено Димов, променя режими), но ако знаят, значи злоупотребяват, включи се и кметът на Банско Георги Икономов. Той допълни, че Върховният административен съд има няколко решения, с които се допуска строителство на спортна инфраструктура в защитени територии.

Националните паркове не са резервати, поясни екоминистърът и добави, че „истинската обич към гората е да полагате грижа за нея“. Решението от 28 декември по никакъв начин не променя другите части на Национален парк „Пирин“, каза още Димов. Какво си представяте като парк – джунгла непроходима или нещо подредено, попита Икономов риторично. Зелените точно това искат – да бъде неподдържано, смята кметът на Банско.

„Няма да позволим да се отсече и едно дърво повече от нужното за строеж на втори лифт на Банско и оптимизиране на ски зоната. Ние сме истинските гаранти за това да не се случва нищо нередно“, увери Икономов. Попитан колко дървета ще бъдат отрязани, кметът на Банско отвърна, че ще бъдат отсечени „повече от 80 – 100 дървета“. За първата кабинка били отсечени 2000 куб. метра дървесина, а годишният прираст на дървесина в Пирин бил 80 000 куб. метра, а се сечали годишно около 20 000 куб. метра, направи сравнение градоначалникът. И Димов, и Икономов казаха, че не се разрешава разпространение на корояд в парк „Пирин“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!