Побеснели слонове размазват брутално бежански лагери
Слоновете стават агресивни, когато губят обиталищата си

Див слон нахлу в селце близо да град Пуер в югозападната китайска провинция Юнан за трети път в продължение на седмица. Той плаши местните жители и предизвиква загриженост. Двата предишни инцидента се случиха през миналите сряда и четвъртък, когато гигантското животно разби врати на складове и открадна торби с царевица.

Честите посещения на слона напрегнаха местните жители и много от тях се притесняват за имуществото и живота си.

„Опитахме се да го уплашим, за да избяга и да зареже царевицата. Той ни чу, че крещим, и все пак се пробва да открадне торба царевица, която се разсипа по земята“ – коментира Юнг Ксючан, местен селянин.

Районът Симао, където се намира селището, е дом на около 100 азиатски слона. Те често са виждани да се скитат и да търсят храна из околните селища. Наложи се местните власти през есента да предприемат стъпки за защита на селата.

Според заместник-директорът на Горското обществено бюро за сигурност в район Симао, за смекчаване на проблема е формиран екип от горски рейнджъри. Те използват най-съвременни технологии, за да откриват дирите на стадата от слонове и могат с точност да определят местонахождението им.

„Можем да изпращаме съобщения на селяните чрез дронове, докато рейнджърите проследяват движението на слоновете. Можем и да отправяме предупреждения в селата“ – поясни Янг.

Той добави, че за по-навременно откриване на приближаващи се слонове са поставени допълнителни камери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук