Volker Kauder_Merkel
Германсикят канцлер Ангела Меркел и бившият председател на ПГ на ХДС/ХСС Фолкер Каудер

Германският канцлер Ангела Меркел няма да застане отново в ролята на лидер на дясноцентристката си партия, отстъпвайки позицията след 18 години лидерство на свой приемник след поредицата от регионални загуби на гласове,предаде АФП.

„Тя няма да застане отново начело като председател на партията си“, твърди официален източник на Християндемократическия съюз, ден след като гласоподавателите в страната в Хесен наказаха партията с ниския си вот в регионалните избори.

„На конгрес през декември ще бъде избран нов лидер“, твърди източникът на Християндемократическия съюз.

Меркел е председател на ХДС в продължение на 18 години и досега винаги е настоявала, че председателството на партията върви ръка за ръка с канцлерския пост.

Властта й като канцлер в продължение на 13 години силно отслабна след общите избори миналата година, когато постигна неубедителен резултат, който я принуди да създаде несигурна коалиция с централнолевите социалдемократи.

През последните две седмици избирателите в провинции Хесен и Бавария също „наказаха“ нейните партийни и коалиционни съюзници ХДС и СДП на регионални избори.

По-късно стана ясно, че Меркел няма да се кандидатира за нов мандат на канцлерския пост на Германия.

Ангела Меркел ще се оттегли от поста на германски канцлер, когато мандатът й приключи през 2021 г., предаде източник на партията за АФП. Това се случва след поредица от политически кризи и гласувания на регионалните избори, разтърсили крехката коалиция.

Тя заяви пред партията на ХДС, че мандатът й ще продължи до 2021 г., като това ще бъде „последният й мандат“, заяви източник от партията, добавяйки, че няма намерение да поема длъжност в Европейската комисия, въпреки спекулациите в Брюксел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!