ГДБОП, полиция
Снимката е илюстративна.

15-годишният пловдивчанин, задържан за подготовка на терористичен акт, е деветокласник в една от елитните пловдивски гимназии

Съучениците му го описват като тихо и затворено момче. Не е бил особено социален, поддържал контакти с няколко момчета от класа, в който учел. Някои странности в поведението му и затвореният му характер го превърнали в аутсайдер. Това вероятно е и една от причините той да се поддаде на вербовката на ислямската групировка.

Момчето е от много добро семейство, има двама по-малки братя. Бащата се занимава с бизнес със строителни материали.

Тийнейджърът е смятал да взриви самоделна бомба на оживено място в последния учебен ден.

Взривното устройство е било сглобено от ученика и е съдържало запалими вещества и осколки. Ако е било задействано, щяха да бъдат нанесени възможно най-много поражения. Той е смятал да извърши самоубийствен атентат.

Преди няколко месеца тийнейджърът е попаднал под влиянието на радикална ислямска групировка, като нейни представители започнали да го обучават как сам да сглоби бомбата. Близки на ученика усетили, че става нещо нередно, и информирали службите.

В четвъртък младежът е задържан и с него се провеждат оперативни разпити. Българските служби работят със свои колеги от чужбина, за да стигнат до самата групировка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук