Държавният секретар на Съединените щaти Майк Помпейо заяви, че решаването на кризата в Близкия изток не е възможно без „сблъсък с Иран“.“Не може да се постигне мир и стабилност в Близкия изток, без конфронтация с Иран“, каза Помпейо след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Двамата лидери проведоха кратка среща преди първата сесия на Близкоизточната мирна конференция във Варшава, на която присъстваха външни министри и дипломати от повече от 60 страни.

Нетаняху каза, че срещата бележи важна промяна в разбирането на общите заплахи. „Шестдесет външни министри и представители на десетки правителства, израелски министър-председател и външни министри на водещите арабски страни се обединиха, говориха с необичайна сила, яснота и единство срещу общата заплаха на иранския режим,“ каза Нетаняху и допълни: „Това, което е важно за тази среща – и тя не е тайна, защото има много такива – е, че това е отворена среща с представители на водещи арабски страни, които сядат на една маса с Израел, за да обсъдят общия интерес от конфликт с Иран“, подчертава израелският премиер. Думите стъписаха медиите и предизвикаха отзвук в иранската преса и катарската телевизия „Ал Джазира“, която също осъди коментарите му.

Срещата във Варшава беше рядко проявление на сътрудничеството в Близкия изток, обединяващо Израел и арабските страни от Персийския залив, включително Саудитска Арабия. Но европейските съюзници на Вашингтон изразиха загриженост, че конференцията ще се превърне в сесия на Иран и ще увеличи напрежението с Ислямската република.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс поиска ЕС да се оттегли от ядрената сделка с Иран

По този повод, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс разкритикува европейските съюзници на Вашингтон, че се опитват да нарушат американските санкции срещу Техеран и ги призова да се оттеглят от иранското ядрено споразумение.

„За съжаление, някои от нашите водещи европейски партньори не са много кооперативни. Те създават предпоставки за неспазване на нашите санкции“, заяви Пенс по време на конференцията за Близкия изток. Пенс допълни, че създадената от ЕС схема за улесняване на търговията с Иран е „опит за премахване на американските санкции срещу убийствения революционен режим на Иран“. „Това е лоша стъпка, която само ще засили Иран, ще отслаби ЕС и ще създаде още по-голямо разстояние между Европа и Съединените щати“, каза той. На Варшавската среща присъстваха повече от 60 държави, но големите европейски сили като Германия и Франция, част от ядреното споразумение от 2015, отказаха да изпратят своите висши дипломати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!