САЩ и Китай започнаха нов кръг преговори за търговските отношения между двете най-големи икономики в света, съобщава агенция Синхуа.От китайска страна преговаря вицепремиера Лиу Хе, а от американска финансовия министър Стив Мнучин.Това е поредния кръг преговори, откакто на 1 декември двамата президенти Доналд Тръмп и Си Дзипин постигнаха 3-месечна отсрочка на крайните мерки в двустранната търговия.

Доналд Тръмп наложи мита на редица китайски стоки, посочвайки като причина нечестни търговски практики от страна на Пекин.

Китайците отговориха като обмитиха американски стоки, внасяни в Китай.

Представителите на САЩ и Китай трябва да намерят изход от търговската война до 1 март, за да предотвратят рязко увеличение на наказателните мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

През януари министърът на финансите Стивън Мнучин намекна за идеята за отмяна на тарифите за част или за всички китайски стоки, но засега въпросът още не е достигнал до Белия дом.

Търговската война между САЩ и Китай разтърси фондовите пазари през последните месеци, а Белият дом се оказа подложен под силен натиск за намиране на компромисно решение.

На 1 декември, по време на срещата на върха на Г-20 в Аржентина, американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин се договориха да предприемат съвместни усилия за сключването на споразумение между двете държави, което би позволило да се прекрати ескалацията на двустранните търговско-икономически противоречия.

Стопанинът на Белия дом заяви, че е съгласен засега да не увеличава тарифите от 10% на 25 % за китайските стоки на обща стойност 200 млрд. долара. От 1 януари до 31 март 2019 страните ще провеждат преговори по съответните въпроси и в случай на консенсус може да бъде сложен край на търговските войни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!