Премиерът Бенямин Нетаняху представи днес 35-то правителство на Израел в Кнессет (парламента), което сформира след изборите на 2 март. Очаква се новият кабинет да положи клетва, която ще бъде излъвана на живо от израелската държавна телевизия.

„Хората искаха единство и го получиха. Аз представлявам 35-то правителство на Израел“, каза Нетаняху, след което оповести членовете на кабинета. Новото правителство ще има 36 министерски портфейла, като с това ще стане най-голямото в историята на страната.

Нетаняху припомни, че ако страната е принудена да отиде на избори за четвърти пореден път, това ще й струва още 2 милиарда шекела.

Преди речта си Нетаняху избърса микрофона със салфетка, а членовете на парламента присъстваха на заседанието с маски.

Както израелските медии съобщиха в четвъртък, Бенямин Нетаняху ще бъде премиер до ротацията, след което той ще бъде заменен от лидера на Кахол-Лаван (Синьо-Белите) Бени Ганц, който до ротацията ще остане на поста премиер с отложени правомощия, а също и министър на отбраната.

Невъзможността за съставяне на правителство предизвика най-продължителната политическа криза в историята на страната, която продължи повече от година и доведе до три последователни избори през април и септември 2019 г. и март 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук